Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bakarno prskanje
  • 14.02.2022. 16:30

Zimsko prskanje: Preventivne mjere radi smanjenja brojnosti štetočina

Za zimsko prskanje koriste se 3% gotovi dvokomponentni preparati koji u svom sastavu sadrži dvije aktivne materije, bakar-oksihlorid i mineralno ulje.

Foto: Depositphotos/lightpoet
  • 240
  • 25
  • 0

U periodu koji označava kraj mirovanja i početak kretanje vegetacije, potrebno je u cilju smanjenja infektivnog potencijala za nastupajuću proizvodnu sezonu obaviti neophodne radove u voćnjaku. Odmah nakon završene rezidbe i obavljanja svih higijensko sanitarnih radova, a najkasnije do pojave takozvanih mišijih ušiju na višegodišnjim zasadima potrebno je obaviti zimsko prskanje, podsjeća stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredno stručne službe Kragujevac Lidija Vulović.

Rane nastale rezidbom predstavljaju ulazna mjesta za infekcije patogenima Stigmina carpophilla - prouzrokovača šupljikavosti lista i Cytospora cincta - prouzrokovača rak rana i sušenja voćaka pa je neophodno izvršiti njihovo prekrivanje depozitom bakarnih fungicida radi sprečavanja nastanka zaraze. Također, ovi tretmani utiču i na smanjivanje infektivnog potencijala ekonomski najvažnijih patogena koštičavih voćnih vrsta koji prezimljavaju na granama i grančicama kao što su - Taphrina deformans koja je prouzrokovač kovrdžavosti lista breskve, gljiva iz roda Monilinia spp. - prouzrokovača sušenja cvjetova grana i grančica koštičavog voća kao i mrke truleži plodova, kao i rogača šljive - Taphrina pruni.

Ovim tretmanima uspješno se suzbija i fitopatogena bakterija Pseudomonas syringe pv. komplex, prouzrokovača rak rana i izumiranja grana koštičavog voća. Upotrebom bakarnih fungicida pred kretanje vegetacije i značajnim smanjivanjem infekcionog potencijala patogena relaksira se i upotreba fungicida tokom perioda vegetacije i znatno se utiče na ostvarivanje visoke biološke efikasnosti kasnije primijenjenih fungicida i uopšte isplativosti proizvodnje.

Dvokomponentni preparati

Dakle, za zimsko prskanje koriste se 3% gotovi dvokomponentni preparati koji u svom sastavu sadrži dvije aktivne materije, bakar-oksihlorid i mineralno ulje.

Bakaroksihlorid je preventivni fungicid i baktericid čija je uloga da inhibira klijanje spora patogena. Gljive ne stvaraju rezistentnost na ovu materiju zbog njenog višestrukog mehanizma djelovanja.

Mineralno ulje primijenjeno neposredno prije kretanja vegetacije fizički onemogućava respiraciju svih stadijuma insekata i grinja, smanjujući njihovu brojnost. Također, obezbjeđuje bolju pokrovnost i prijanjanje poboljšavajući performanse tretiranja. Za ovu namjenu mogu se koristiti i kombinacije pojedinačnih preparata čije su aktivna materija bakar i mineralno ulja, navodi Vulovićeva.

Temeljno kupanje biljaka

Uspjeh zimskog tretmana u direktnoj zavisnosti je od upotrebe adekvatnog preparata u pravom trenutku uz poštovanje određenih pravila. U zavisnosti od starosti zasada i habitusa krune, preporučuje se temeljno kupanje voćaka uz što veći utrošak vode (600 - 1.000 l). Mlaz tečnosti treba da zahvati čitavu biljku i da bude pod određenim, stalnim pritiskom, kako bi sredstvo dospjelo u pazuhe pupoljaka i sve pukotine i neravnine kore.

Tretman obaviti po suhom i tihom vremenu, na temperaturi vazduha iznad 10 stepeni uz prethodno kalibrisanje uređaja (atomizera) za prskanje kao i obavezno korišćenje kompletne lične zaštitne opreme. Samo tako će uspjeh biti zagarantovan. Propusti napravljeni ovim tretmanom ne mogu se ispraviti niti nadoknaditi tokom vegetacije, upozorava kragujevački stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Bakaroksihlorid Mineralno ulje Plavo prskanje Lidija Vulović Zimsko prskanje Zaštita voća


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]