Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroChem MAKS
  • 21.12.2015. 11:30

Zimsko prskanje voćaka i vinove loze

Najbolji rezultati u suzbijanju štetnih organizama postižu se kada se zimsko tretiranje provodi u drugoj polovini veljače ili početkom ožujka dok vegetacija još nije krenula.

  • 2.265
  • 167
  • 0

Danas su fungicidi na osnovi bakra važan dio programa zaštite brojnih poljoprivrednih kultura diljem svijeta. Vrlo je važno njihovo korištenje za suzbijanje plamenjače, pjegavosti i ostalih bolesti vinove loze i drugih kultura. Upravo se ovih dana voćari i vinogradari pripremaju za jednu od najvažnijih mjera u zaštiti bilja - zimsko prskanje.

Zimsko prskanje voćaka i vinove loze vrlo je značajna i obavezna mjera u proizvodnji voća i grožđa. Provodi se u vrijeme mirovanja vegetacije, odnosno od opadanja lišća u jesen pa do početka vegetacije u proljeće. Međutim, najbolji rezultati u suzbijanju štetnih organizama postižu se kada se zimsko tretiranje provodi u drugoj polovini veljače ili početkom ožujka, odnosno krajem zime, dok vegetacija još nije krenula.

Bakreni pripravak za zimsko prskanje

Za zimsko prskanje može se primijeniti pripravak NEORAM WG u koncentraciji 0,5 % (500 g na 100 l vode) pred samo kretanje vegetacije na svim koštičavim i jezgričavim voćkama te vinovoj lozi.

NEORAM WG je najbolji bakreni pripravak na tržištu jer su mu svojstva poboljšana u odnosu na ostale bakrene pripravke, a doza značajno smanjena. Naime, kako bi se osigurala vrhunska kvaliteta i smanjena doza bakrenih pripravaka, pokrenut je nov način proizvodnje nazvan fluid bed. Ova zaštićena tehnologija donosi vidljive prednosti u korištenju bakrenih pripravaka. NEORAM WG suvremeni je bakreni proizvod u obliku granula iz kojih se aktivna tvar (bakar) postepeno oslobađa. Doza mu je značajno smanjena (čak do 40%) u odnosu na starije pripravke na osnovi bakrenog oksiklorida, a svojstva su mu značajno poboljšana.

NEORAM WG je u prvim tretmanima vinograda važan zbog suzbijanja crne pjegavosti vinove loze. Na čokotima koji su zaraženi crnom pjegavosti vidljivi su problemi u rastu i razvoju mladica, a grozdovi ostaju manji. Sadržaj šećera također je smanjen. Suzbijanje ove bolesti dugotrajno je i vinogradari trebaju svake godine posvetiti više pažnje zaštiti i praćenju zaraze u početku vegetacije. Kemijska zaštita temelji se na prskanju kontaktnim sredstvima, no važno je napomenuti da se crna pjegavost najčešće širi u ranim fazama razvoja loze, kada se još ne provodi zaštita od plamenjače.

Primjena i u ekološkoj proizvodnji

NEORAM WG ima dozvolu za primjenu i u ekološkoj proizvodnji. Zbog poboljšanih svojstava naročito se koristi u zaštiti kvalitetnih sorata vinove loze, a posebno je važna njegova primjena u maslinarstvu gdje se koristi za suzbijanje paunovog oka na maslini u svim tretiranjima zbog kratke karence (15 dan). U vinogradarstvu se koristi preventivno protiv plamenjače vinove loze i crne pjegavosti u dozi 200 do 250 grama/1000 m2. S obzirom da ne izaziva fitotoksičnost, koristi se i u zaštiti povrtnih kultura, posebno krumpira i rajčice, a od 2015. godine pripravaku NEORAM WG dozvola se proširila i na brojne druge kulture: na agrume, lijesku, badem, orah, jagodu, češnjak, luk, mladi luk, luk kozjak, poriluk, papriku, patlidžan, dinje, krastavce, male krastavce-kornišone, tikve, tikvice, kupus, artičoku, komorač, celer, lisnato povrće, grah, grašak, uljanu repicu, suncokret, soju, duhan, ukrasno bilje i šećernu repu.

NEORAM WG koristi se u znatno manjoj dozi od starih bakrenih fungicida, a cijena prskanja je i dvostruko manja od cijene prskanja starim fungicidima. Koristi se u manjoj dozi i od Bordoške juhe, a rezultati primjene su znatno bolji. Primjerice, 1 kg fungicida NEORAM WG dovoljan je za pripremu 400 litara otopine, dok se od 1 kg Bordoške juhe priprema samo 70 do 100 litara otopine. Osim znatno kvalitetnije zaštite, korištenjem pripravka NEORAM WG značajno se štedi novac i smanjuje onečišćenje okoliša.

Za više informacija o navedenom proizvodu kontaktirajte tvrtku AgroChem Maks na jedan od niže navedenih kontakata!

Autorica: Veronika Radoš, dipl.ing.agr.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Voćke Vinova loza Vinograd Zimsko prskanje Plamenjača Pjegavost vinove loze Zaštita bilja Prskanje voćaka Prskanje vinove loze


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com