Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zitrus projekt
  • 04.04.2021. 12:00
  • Sevilla, Španjolska

Zitrus projekt: Još 2015. zabranili korištenje glifosata na plantažama agruma

Dokaz smo da je moguće mijenjati način uzgoja, kažu čelnici projekta koji je okupio 15 uzgajivača naranči i mandarina u Andaluziji. Prinosi ne padaju, a potražnja - raste.

Foto: Depositphotos/londondeposit
  • 57
  • 28
  • 0

Manje pesticida, gnojiva kao i smanjenje potrošnje vode, a i dalje visoki te zdraviji prinosi, mogući su u proizvodnji voća, posebice agruma, pokazuje projekt u Španjolskoj koji se provodi od 2015. godine.

Naime, kako se čulo na na webinaru kojega je organizirao Forum za budućnost poljoprivrede (FFA) tzv. "Zitrus projekt" u posljednjih je šest godina okupio oko 15 uzgajivača naranči i mandarina na ukupnoj površini od 1.132 hektara u Andaluziji odnosno okolici Seville i uz rijeku Guadalquivir. 

"Područje o kojem govorimo je vrt Europe kada su u pitanju agrumi i iz njega veći dio proizvoda dolazi na njemačko tržište", napomenula je dr.sc. Marina Breeman iz WWF Njemačka koja je uz WWF Španjolska te njemački supermarket Edeka pokretač ovog, kako navode, "inovativnog projekta zaštite u agroekološkoj proizvodnji agruma s identificiranjem i primjenom dobrih praksi u korištenju vode, tla, smanjenju pesticida i poboljšanju biološke raznolikosti". 

Spoj konvencionalne i ekološke proizvodnje

A što su učinili? Prije svega, udružili su proizvođače i okrenuli se održivoj proizvodnji. Uz činjenicu da je smanjena upotreba kemijskih preparata, značajno je da su posve izbacili one na bazi aktivne tvari glifosat i klorpirifos te se više okrenuli biološkoj zaštiti. "Svojevrstan spoj konvencionalne i ekološke proizvodnje", napomenula je. 

Inače, polovica kopnenog područja Andaluzije koristi se za poljoprivredu koja je i glavni korisnik vode u regiji, a velike količine koje su koristili, kao i manjak tog resursa ugrozili su ne samo uzgoj voća već i tamošnji biljni svijet. Ono što se učinilo je da se, prije svega, uvelo navodnjavanje kap na kap kako bi voćke dobile potrebnu količinu i ukinulo njezino bespotrebno rasipanje. 

Ogromne količine pesticida koje su se koristile, velikim dijelom i samo preventivno, dovele su do gubitka plodnosti tla i dramatičnog pada biološke raznolikosti. "Dakle, riječ je o području gdje je itekako vidljiv negativan utjecaj na okoliš pa smo držali da će i mjere poboljšanja stoga biti najvidljivije", dodala je. 

Tijekom 2018. godine kroz projektne mjere za održivije korištenje vode, smanjenje navedene upotrebe herbicida i ostalih pesticida, poboljšana je plodnost tla i provedena bioraznolikost na devet plantaža s ukupnom površinom od 716 hektara kako bi konvencionalni uzgoj učinili održivijim. Cilj im je bio da se, u odnosu na potrebnu količinu svakog nasada, uštedi osam posto vode. Te je godine, pak, ušteđeno 806 milijuna litara vode. Potpomognuti natprosječnim padalinama, uzgajivači su koristili samo u prosjeku 75,3 posto potrebnih količina za navodnjavanje.

Upotreba klorpirifosa i glisofata zabranjena od početka projekta 

Prema razvijenom planu smanjenja korištenja pesticida, zabranjena je, kako smo naveli, upotreba herbicida glifosata i insekticida klorpirifosa, kemikalija koje se i dalje često koristi u konvencionalnom uzgoju naranče u Španjolskoj. Odnosno, vezano uz klorpirifos, ukinuli su ga i prije nego je donesena odluka o njegovoj zabrani. Druge pesticide se koristi ciljano. Do početka projekta osam farmi primjenjivalo je u prosjeku 14 kilograma ili litri aktivnih sastojaka pesticida po hektaru da bi ova količina bila smanjena na petinu. Točnije, samo tri kilograma odnosno litre po hektaru u prosjeku.

Godine 2019. dodatno je smanjena količina pesticida u uzgoju 

Jedna od najvažnijih mjera u projektu, i to je obavezno za sve uzgajivače - je rezervirati što više prostora za prirodnu vegetaciju. Uz rubove plantaže, duž staza i između redova stabala naranče odnosno gdje korisni organizmi mogu naći utočište i pomoći u suzbijanju štetnika. Stvoreni su i zeleni hodnici kroz koje se životinje poput lisica mogu kretati, a uvedeni su korisni kukci poput bubamara, koje prirodno štite naranču i mandarinu od najezde uši. Samo u 2018. zabilježen je povratak 21 različite vrste korisnih organizama.

Kao daljnja mjera, postavljeni su stupovi za ptice grabljivice, ali stvoreno i pet plutajućih otoka biološke razmolikosti na četiri plantaže kako bi si osigurali vlastite rezervoare vode. Na 24 kvadratna metra zasađeno je ukupno 950 vodenih biljaka. Zanimljivo, zabilježen je povratak kornjača, među njima i jedna zaštićena vrsta, a na plantaži "El Cerro" i vidra koje desetljećima u tom području nije bilo.  

Dokaz smo da je moguće mijenjati način uzgoja 

K tome, kada padne noć, zabranjen je ulazak traktorima na plantaže kako se ne bi uznemirilo ptice koje se ondje gnijezde. 

Inače, sve te proizvodne površine su smještene na područjima koja je Andaluzijska vodna uprava proglasila “zonom s osobitim rizikom od zagađenja nitratom”. Slijedom toga, itekako se pazilo na smanjenje količine unosa gnojiva. Svi uzgajivači su bili dužni od 2018. redovito dokumentirati vrstu i količinu korištene prihrane. Cilj je optimizirati njegovu primjenu i prilagoditi ga da zadovolji stvarne hranjive potrebe naranče i mandarine. Dakako, analiza tla je jedan od bitnih poslova koje obavljaju. 

"Pozdravljamo Zeleni plan EU jer i naš projekt ima sličnosti s planom "Od polja do stola", a i dokaz smo da je moguće mijenjati način uzgoja", naveli su. 

"Svaki je dan učenje", kaže i proizvođač agruma Felipe Fuentelsaz napominjući da je on, ali i drugi zadovoljan jer prodaja ide odlično. Štoviše, potražnja je veća, a brojni su upiti i drugih proizvođača koji se žele uključiti u projekt. 

Inače, gotovo svaka peta naranča koju je prodala EDEKA u sezoni 2018/2019 došla je iz projekta Zitrus. 

Kratak prilog o projektu možete pogledati i u videu: 


Tagovi

Uzgoj agruma Uzgoj naranči Uzgoj mandarina WWF Bioraznolikost Manje pesticida Manje gnojiva


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.