Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od štetnika
  • 07.12.2016. 08:00

Značaj feromonskih klopki u integralnoj proizvodnji

Najdominantnija upotreba feromonskih klopki je povezana sa uništavanjem jabučnog smotavca (Carpocapsa pomonella) ekonomski najznačajniji štetnik jabuke koji može pričiniti ogromne štete.

Foto: omafra.gov.on.ca
  • 1.988
  • 302
  • 0

Integralni sustav proizvodnje se bazira na korištenju svih metoda u kojima se reducira upotreba hemijsko sintetičkih sredstava i preparata u skladu sa ekološkim, ekonomskim i toksikološkim principima. Prateći dešavanja u cjelokupnoj biljnoj proizvodnji na svjetskoj razini, sve je izraženija tendencija ka upotrebi proizvoda organskog i integralnog sustava proizvodnje.

Razlozi za ovakvu konstataciju su prije svega zdravstvene prirode od strane konzumenata, jer svaki proizvod dobijen bez uporabe hemijskih zaštitnih sredstava deklariše se kao zdraviji i svakako mnogo sigurnijom opcijom za konzumaciju bez obzira na veću nabavnu cijenu.

Biološko i mehaničko suzbijanje štetnika

Apsolutno je jasna činjenica da savremeni sistem proizvodnje skoro svih voćnih ali i povrtlarskih vrsta je podložan napadu od strane velikog broja bolesti i štetočina. Štete pričinjene od pomenutih nametnika su srazmjerne stepenu njihovog napada ali i načinu prevencije. Ukoliko izuzmemo opciju upotrebe pesticida, preostaje nam mukotrpna borba za suzbijanje mnogobrojnih štetnika tokom cjele vegetacije.

Konstanto se ulažu ogromni napori na introdukciji sorti sa što većom otpornošću na napad patogena, te uz savremeni napredak nauke razultati su sasvim zadovoljavajući. Međutim, kada je u pitanju napad štetočina treba naglasiti da skoro ni jedna voćna vrsta ne posjeduje prirodnu rezistentnost na napad istih. S tim u vezi, svim proizvođačima preostaju biološki i mehanički sustavi suzbijanja štetnika.

Jedna feromonska klopka služi za uništivanje isključivo jedne vrste štetnika.

Biološki sustav se zasniva na korištenje prirodnih predatora pojedinih štetnika npr. uništavanje lisnih uši korištenjem prirodnog neprijatelja - bubamare. Mehanički sustav uništavanja štetnika se odnosi na manuelno uklanajanje svih nametnika, no ova mjera je izvodljiva pri manjem intezitetu napada i na manjim proizvodnim površinama. U suprotnom praktično je nemoguća.

Analizom sustava funkcioniranja štetnika utvrđeno je da većina insekata bez obzira što ima razvijeno čulo vida, u potrazi za hranom i reprodukcijom se oslanja na čulo mirisa i čulo dodira. Na temelju iznesene konstatacije se razvila ideja upotrebe sintetičkih (vještačkih) atraktanata sa kreiranim specifičnim mirisom za privlačanje pojedinih štetnika, te njihovim ulovljavanjem.

Tako se počelo sa proizvodnjom tzv. feromonskih klopki koji se sastoje od držača i kapsule feromona sa sintetiziranim mirisom za privlačanje štetnika. Neophodno je napomenuti, da jedna feromonska klopka služi za uništivanje isključivo jedne vrste štetnika. Najdominantnija upotreba feromonskih klopki je povezana sa uništavanjem jabučnog smotavca (Carpocapsa pomonella) ekonomski najznačajniji štetnik jabuke koji može pričiniti ogromne štete.

Način postavljanja i period eksploatacije feromonskih klopki

Feromonske klopke se postavljaju kačenjem na stabla unutar voćnjaka na visinu otprilike 2-2,5 m. Prilikom postavljanja klopki nužno je voditi računa da feromon ne dođe u dodir sa kožom, jer time gubi na efikasnosti. Klopke se postavlju na udaljenost od oko 25 m, te je sva stable na kojima su postavljene klopke potrebno propisno obilježiti. Period upotrebe feromonskih klopki ovisi o vanjskim temperaturama, što je u izravnoj vezi sa aktivnošću insekata i stepenu njihovog ulovljavanja. Pri većim temperaturama feromoni se mjenjaju svakih 20-30 dana, a pri nižim temperaturama period korištenja je znatno duži.

Pouzdan detektor za praćenje perioda pojave pojednih štetnika, olakšica za suzbijanje istih te svakako preporuka za sve zaljubljenike voćarske proizvodnje koji žele zdrav proizvod za sebe i svoje najmilije.

Foto: omafra.gov.on.ca


Tagovi

Feromonske klopke Zaštita Voće


Autor

Dženan Džafo

Više [+]

Dženan je magistar poljoprivrede, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Općine Vareš te se samostalno bavi proizvodnjom jagodičastog i jabučastog voća.