Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 18.10.2016. 09:00

Znate li kako najbolje čuvati jabuke?

Na mogućnost čuvanja plodova jabuke utječu agrotehnika, sorta, podloga, vrijeme i način berbe te mnogi drugi faktori.

Foto: Pixabay.com
  • 12.080
  • 330
  • 0

Jabuke su voće koje se može dugo čuvati. Plodove treba brati sa peteljkom po suhom vremenu. Najbolje je za čuvanje pospremiti plodove sorti koje dozrijevaju u periodu jesen-zima. Prilikom berbe plodove ne bacati, kotrljati, gnječiti, ostavljati na suncu ili kiši.

Za čuvanje odabrati zdrave plodove bez vidljivih znakova oštećenja ili simptoma bolesti. Jabuke nije potrebno prati ili brisati. Svježe ubrane jabuke je najbolje prvih dva do tri tjedna ostaviti na hladnom mjestu. Tijekom tog perioda plodovi sa skrivenim oštećenjima i bolestima pokazat će znakove propadanja. Razdvojiti različite sorte, jer se razlikuju po sposobnosti čuvanja. Jabuke koje se mogu čuvati kraći vremenski period prije će pokazati znakove propadanja i predstavljaju izvor zaraze za plodove sorti koje se mogu čuvati duži vremenski period.

Sortiranje jabuka prema krupnoći

Prikupljene jabuke sortirati prema krupnoći na velike, srednje i male. Mali plodovi se koriste za preradu i od njih možemo napraviti: džemove, marmelade, sokove, kompote. Za čuvanje je najbolje odabrati plodove srednje veličine. Veći plodovi oslobađaju više etilena što ubrzava proces fermentacije.

Prostor u kojem ćemo čuvati jabuke treba biti čist, suh, dezinficiran (okrečen). Optimalna temperatura za skladištenje jabuke je do 4ºC , optimalna vlažnost zraka je od 85 do 95%. Ako je vlažnost zraka niska, dolazi do promjene na plodovima, oni gube boju. Za različite sorte optimalne vrijednosti temperature i vlažnosti su različite. Prostorija u kojoj se skladište jabuke treba biti dobro provjetrena zbog nakupljanja etilena.

Na vrijeme čuvanja utječe nekoliko faktora:

  • Sorta - ljetne sorte (sorte koje dozrijevaju tijekom ljeta) imaju kraći period čuvanja, dok se zimske sorte mogu čuvati duže vrijeme
  • Agrotehnika.
  • Vrijeme berbe - vrlo je važno odabrati dobar termin berbe. Plodovi trebaju dostići odgovarajući stupanj zrelosti, ne smiju biti ni zeleni ni prezreli.
  • Manipulacija sa plodovima tijekom berbe do smještanja na mjesto gdje će se čuvati.
  • Uvjeti skladištenja.

Prema vremenu dozrijevanja sorte jabuke mogu biti ljetne, jesenske i zimske. Ljetne sorte se mogu čuvati 15 do 20 dana, jesenske do tri mjeseca. Zimske sorte se mogu najduže čuvati od do osam mjeseci. Plodovi jabuke sadrže oko 85% vode i zbog toga su podložni isušivanju, napadu patogenai štetnika, pojavi fizioloških bolesti, mehaničkim oštećenjima.

Na mogućnost čuvanja utiče i način gnojenja tijekom vegetacije. Višak dušika će dovesti do slabljenja mehaničkih svojstava ploda. Plodovi su podložniji trulenju. Na kvalitetu plodova utječu i drugi elementi: kalcij, kalij, fosfor. Nedostatak ili višak ovih elemenata može dovesti do pojave promjena ploda tijekom skladištenja i propadanja.

Plodovi ubrani sa mlađih stabala podložniji su propadanju i kraće se čuvaju. Za čuvanje su najpogodniji plodovi sa zrelih stabala i to plodovi ubrani sa vanjske strane krošnje koji su dobili više sunčeve svjetlosti. Ne navodnjavati stabla jabuke tijekom perioda dozrijevanja. Višak vode u plodu smanjuje sposobnost čuvanja ploda.

Načini čuvanja plodova jabuke

Najjednostavnijie je čuvati jabuke u kutijama (kartonske kutije, korpe). Ovo je jednostavna metoda, ali je mogućnost čuvanja plodova jabuke na ovakav način kratkotrajna. Nedostatak ove metode je da se truljenje plodova brzo širi i da se provjetravanje stanja plodova mora vršiti redovno i često.

Plodovi jabuke se mogu pojedinačno zamotavati u papir i složiti u dva do tri reda.

Modifikacija ove metode je čuvanje plodova u pijesku u koji smo dodali malo pepela. Na dno kutije sipajte pijesak u sloju debljine 3cm. Poredajte jabuke, ali tako da se plodovi ne dodiruju međusobno. Poredane plodove posuti pijeskom. Na ovaj način možemo napraviti dva do tri reda jabuka zatrpanih u pijesak. Vlažnost pijeska ne smije biti veća od 4%. Veća vlažnost može dovesti do propadanja uskladištenih plodova.

Umjesto pijeska mogu se koristiti i drugi suhi i rastresiti materijali: heljdine ljuspice, piljevina, mahovina, ljuska crvenog luka, slama. Jabuke lako usvajaju mirise iz okoline i materijal u koji zatrpavamo jabuke može promijeniti miris plodovima jabuke. Skladištena na ovaj način jabuka se može očuvati do proljeća ukoliko su uvjeti u skladištu odgovarajući.

Jabuke je moguće čuvati i u najlon vrećicama na kojima smo napravili rupice za ventilaciju. Tijekom vlažnog dana u vrećici će doći do kondenzacije, a tijekom suvog dana plodovi će apsorbirati vlagu.

Ne zaboravite pregledati uskladištene jabuke barem jednom tijeku mjeseca i odstranite plodove koji pokazuju znakove propadanja.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Čuvanje jabuka Skladištenje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]