Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organsko gnojivo
  • 27.03.2016. 13:30

Iskoristite ljuske od jaja u svom vrtu

Ljuska jaja sadrži 90 posto kalcija. Umjesto da završe u smeću, iskoristite ih u vrtu ili kao dodatak hrani životinjama.

Foto: ThamKC/bigstockphoto.com
  • 32.625
  • 295
  • 0

Bilo da su u kolačima, bojana za ukras ili pak poslužena uz šunku i mladi luk, jaja su nezaobilazni dio uskrsnih blagdana. Prema nekim podacima, potražnja za njima veća je i do 40% od uobičajene tjedne kvote. No kuda sa ljuskama?

Ljuska jaja sadrži 90% kalcija i zbog toga je najbolji prirodni izvor tog minerala. Umjesto da završe u smeću, iskoristite ih. Kako bi bila spremna za korištenje, ljuske je potrebno dobro oprati i osušiti - a zatim izmrviti u sitnije komadiće ili samljeti, ovisno za što ćete ih koristiti.

Dodajte ljuske u kompost

Dodajte izmrvljene ljuske u kompost za vrt. Ljuske jaja se brzo razgrađuju, a kako su bogata kalcijem i mineralima, pomoći će mikroorganizmima da kompost bolje prerade i obogate ga kalcijem.

Jeste li znali da ljuske od jaja možete iskoristiti u svom vrtu?

Za suzbijanje puževa

Izmrvljene ljuske posipajte oko biljaka u vrtu kako bi spriječili pristup malih štetočina poput puževa golaća i gusjenica. Osim ljuski, kretanje im onemogućuje i pepeo.

Ljuske od jaja sa sjemenom

Prirodno gnojivo

Ljuske od jaja u kombinaciji s talogom od kave idealno su prirodno gnojivo za vaše sobne biljke. Ljuske se stave u vodu i ostave preko noći. Ujutro se toj vodi doda talog od kave u omjeru 1:4 te se time zalijevaju biljke. Preporučuje je izbjegavati ovaj postupak zimi jer voda može imati neugodan miris.

Priprema biljke za sadnice

U polovicu ljuske stavite zemlju za sadnju i sjeme neke biljke (primjerice cvijeće, rajčice). Stavite ih u kutiju te blizu izvora svjetlosti i topline. Kada biljka iznikne, sve zajedno posadite u vrt. Kako će se s vremenom ljuska razgrađivati, tako će biljci davati potrebne hranjive tvari.

Ljuske od jaja

Dodatak hrani za kokoši

Usitnjene ljuske od jaja dodajte kokošima u hranu. One će ih opskrbiti kalcijem budući da je on u prvom redu neophodan za formiranje kostiju i ljuske jajeta, ali ima i druge funkcije, od kojih su najvažnije: prenošenje masti preko krvotoka u žutanjak, grušanje krvi i stezanje mišića.

Hrana za ptice

Ljuske od jaja mogu poslužiti kao hrana za ptice, osobito u zimskim danima kada im je sužen izbor hrane. Ljuske se prvo trebaju sterilizirati (ispeći u pećnici 20 minuta na 180 stupnjeva), potom zdrobiti i staviti pticama u kućicu ili bocu.

Ukoliko vaš ljubimac, osobito pas, ima česte proljeve, usitnite ljusku od jaja u prah te dodajte u hranu. Možete usitniti i veće količine te ih držati u hladnjaku i davati po potrebi.

Foto: ThamKC/bigstockphoto.com


Tagovi

Jaja Uskrs Ljuske od jaja Kalcij Kompost Protiv puževa Prirodno gnojivo Dodatak hrani


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]