Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodovi gorja
  • 26.10.2018. 07:30

Kuharica iz bakine škrinjice čuva starinu i običaje Gorskog kotara

U projektu "Iz bakine škrinjice" nastojimo doprinijeti očuvanju starina i običaja Gorskog kotara aktivnostima očuvanja eksponata iz života goranskog čovjeka, čuvanja običaja, tradicijskih jela, savjeta i ljekovitih pripravaka iz kućne apoteke te sve druge segmente goranske tradicijske baštine. Na tragu toga nastala je i knjiga "Kuharica iz bakine škrinjice – običaji tijekom godine", kaže Blažica Sveticki.

Foto: Ines Stipetić
  • 1.168
  • 339
  • 0

Udruga za promidžbu i očuvanje Gorskog kotara "Plodovi gorja" sa sjedištem u Ravnoj Gori osnovana je 2008. godine s ciljem poticanja razvoja regionalnog turizma, s naglaskom na kulturni i eko turizam, promicanje prirodnih ljepota te kulturne i povijesne baštine regije.

Udruga broji 30-tak članova od toga 15-ak iz Ravne Gore. Oko polovica od tog broja su djeca, članovi sekcije 'Mali čuvari baštine'. Ostatak članstva čine autohtoni proizvođači iz raznih krajeva Gorskog kotara: Čabar, Tršće, Lokve, Delnice, Brod na Kupi, Fužine, Vrata, Lič..

Kuharica iz bakine škrinjice prikazuje običaje tijekom godine

Predsjednica udruge, Blažica Sveticki, uskoro izdaje prvu tradicionalnu kuharicu u kojoj su sakupljeni domaći recepti, ali i običaji ovoga kraja. "Knjiga pod nazivom 'Ravnogorska kuharica iz bakine škrinjice - običaji tijekom godine' ne sadržava samo recepte već podsjeća na tradiciju i običaje, neke već pomalo i zaboravljene“, navodi.

Plodovi Gorskog kotara

"Knjiga započinje opisima običaja Korizme i Uskrsa te jelima koja prate ovaj blagdan. Zatim slijede jela vezana uz proljetne i ljetne radove, npr. košnju sijena, te jesenska jela vezana uz kopanje krumpira i druge jesenske radove, sve do običaja i jela u vrijeme Božića, zimskih jela vezanih uz čišćenje snijega i prezimljavanje sve do pusta. Završava s receptima i običajima koja se vežu uz posebna događanja: rođenja, prve pričesti, krizme, vjenčanja i sl.

U knjizi je posebno opisan i način na koji ravnogorska osnovna škola čuva tradiciju i baštinu (u pripremi kruha), a predstavljene su i druge udruge u kulturi koje usko sudjeluju u projektima Udruge 'Plodovi gorja Gorskog kotara' uz recepte za veća okupljanja te na kraju i slastice od plodova gorja te se još mogu naći i posebno odabrani recepti autorice. U kuharici koja prati običaje goranskog kraja ima ukupno 170 recepata.

Udruga Plodovi gorja nositelj je mnogih manifestacija

Udruga za promidžbu i očuvanje Gorskog kotara "Plodovi gorja" svojim projektima te organiziranjem brojnih manifestacija i drugim aktivnostima trudi se poticati regionalni turizam. "Nositelji smo organizacije turističkih manifestacija pod zajedničkim nazivom 'Plodovi gorja' koje obuhvaćaju događanja u prirodi od svibnja do listopada, rekreativno-edukativnog su karaktera s naglaskom na domaću gastro ponudu i kušanje delicija od šumskih plodova te upoznavanje ponude goranskih proizvođača autohtonih proizvoda“, podijelila je s nama predsjednica udruge.

Neke od manifestacija koje organiziraju su: Festival starina iz bakine škrinjice, Plodovi gorja u Fužinama, Dani bazge, Dan borovnica, Šumski gurman fest, Festival gljiva i plodova jeseni, Dan krušaka, Dan jabuka.

"Nositelji smo i projekta 'Ceste plodova gorja' koja povezuje autohtone proizvođače Gorskog kotara, a koji su ujedno i članovi Udruge,“ dalje navodi Blažica Sveticki. "Projektom 'Iz bakine škrinjice' nastojimo doprinijeti očuvanju starina i običaja Gorskog kotara aktivnostima očuvanja eksponata iz života goranskog čovjeka, čuvanja običaja, tradicijskih jela, savjeta i ljekovitih pripravaka iz kućne apoteke te sve druge segmente goranske tradicijske baštine. Na tragu toga nastala je i knjiga 'Kuharica iz bakine škrinjice – običaji tijekom godine' koja će uskoro biti predstavljena javnosti.“

Bake su znale i znaju najbolje 

Tko god može, svakako neka dođe na predstavljanje ove vrijedne zbirke tradicionalnih jela i običaja 3. studenog jer, kako stara poslovica kaže, "bolje da propadne selo nego običaji". Podržimo inicijativu i iskušajmo neke od recepata naših baka!

Foto: Arhiva Blažice Sveticki


Fotoprilog


Tagovi

Plodovi gorja Bakina kuharica Udruga Ravna Gora


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]