Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 17.03.2022. 09:00

Bolje da te majka bije, nego ožujsko Sunce ugrije

Obilju sati sijanja Sunca se ne treba pretjerano veseliti, govori tako stara pučka izreka u naslovu ove prognoze. Kiše u cijeloj Hrvatskoj dosad u ožujku nije bilo, kad je očekivati?

Foto: Martina Popić
  • 4.965
  • 317
  • 0

Akumulacija topline proteklih je dana u cijeloj Hrvatskoj bila manja od višegodišnjeg prosjeka. Tijekom ranih jutarnjih sati pri tlu se temperatura spustila u Hvaru na -2℃, Zadru -5℃, Šibeniku -9℃, Gospiću -12℃, Zagrebu -13℃, a u Osijeku na -15℃.

Upravo zato, povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom sigurno su stradale. Bojimo se da im pokrivanje akrilnom folijom na -13℃ ili -15℃ nije pomoglo. No, sigurno su štete uzduž Jadrana na kulturama pokrivenim folijom na - 5℃ male ili nikakve.

Kiše u cijeloj Hrvatskoj nije bilo, te se epizoda od 17 suhih dana nastavlja. Tlo je ne samo uzduž Jadrana, nego i u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj ekstremno suho. U tako suhom tlu posijano sjeme povrtlarskih kultura sigurno neće nicati, ako se ne zalijeva odstajalom vodom i to ne tijekom jutarnjih sati, već tijekom podneva kad su temperature znatno više od jutarnjih.

Kako je prihrana ozimih kultura već obavljena, bojimo se da će njen efekt na rast i razvoj biljaka u suhome tlu trenutno biti znatno umanjen.

Nažalost, pojavu kiše u cijeloj Hrvatskoj ne očekujemo sigurno do sredine idućeg tjedna. Dani će izuzev u gorju obilovati sijanjem Sunca. U danima ovog tjedna temperatura zraka narast će na istoku i sjeverozapadu zemlje do 14℃. a u prvoj polovici idućeg tjedna ponegdje i do 17℃. Kako će i jutra ponovno biti hladna s temperaturama ispod točke smrzavanja, savjetujemo da se povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom noću ponovno prekrivaju akril folijom određene debljine.

U nedjelju, 20. ožujka počinje i astronomsko proljeće, pa vjerujemo da više neće biti dvojbe u kojem se proljeću nalazimo, kalendarskom ili astronomskom. Navedenog dana Zemljina os se naginje prema Suncu koje prelazi nebeski ekvator pa je trajanje dana i noći jednako. Sunce će spomenutog dana u Osijeku izaći u 6:05, a zalaziti u 18:04.

Uživajući u sunčanim danima vrijedno se prisjetiti jedne stare pučke izreke: “Bolje da te majka bije, nego ožujsko Sunce ugrije“. I zato se njegovu sijanju ipak ovog mjeseca ne treba pretjerano veseliti. Suhi i sunčani dani bit će po volji samo onih koji još nisu obavili rezidbu voćaka i vinove loze. Sadnju loznih cijepova i mladih voćaka u suho tlo ne savjetujemo. Da, zato je bolja sadnja u kasnu jesen čim lišće otpadne.

U subotu je blagdan sv. Josipa, a to je ujedno i Dan očeva. Dakle, ne samo svim Jožekima, nego i očevima neka je sretan njihov dan!


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]