Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 02.10.2017. 17:00

Dobro vrijeme za pripremu oranica za jesenju sjetvu

Uslovi vlažnosti tla su povoljni, obzirom da su nakon sušnog ljeta, tokom septembra zabilježene iznadprosječne, a na zapadu zemlje i rekordne padavine.

Foto: Bigstockphoto/vrstudio
  • 154
  • 8
  • 0

Prema prognozama, početak radne sedmice obilježit će djelimično do pretežno sunčano vrijeme. U utorak i srijedu će doći do porasta oblačnosti što će usloviti padavine u većem dijelu zemlje. U drugom dijelu sedmice uslijedit će nešto stabilniji period sa suhim i sunčanim vremenom.

Jutarnje temperature zraka će se kretati uglavnom između 3 i 7°C, na jugu od 8 do 12°C, a najviše dnevne između 17 i 22 °C. Uslovi vlažnosti tla su povoljni, obzirom da su nakon sušnog ljeta, tokom septembra zabilježene iznadprosječne, a na zapadu zemlje i rekordne padavine. Stoga će se i priprema oranica za jesenju sjetvu odvijati u znatno povoljnijim uslovima.

U Federalnom hidrometeorološkom zavodu za utorak prognoziraju pretežno sunčano vrijeme. Poslije podne naoblačenje u Krajini, a u ostatku zamlje do kraja dana ili u večernjim satima. Krajem dana kiša se očekuje u Krajini, a u večernjim satima i u Posavini, u centralnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar, slab do umjeren, jugozapadni. U večernjim satima, na sjeveru Bosne, u skretanju na sjeverozapadni. Jutarnje temperature od 5 do 10, na jugu od 10 do 15, a dnevne od 19 do 25 °C.

U srijedu će jutro biti pretežno oblačno sa slabom kišom u centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne. U ostatku dana postepeno razvedravanje. Jutarnje temperature od 8 do 13, na jugu od 12 do 16, a dnevne od 17 do 22, na jugu do 25 °C.

Uglavnom pretežno sunčano bit će u četvrtak. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom ili sumaglicom. Jutarnje temperature od 6 do 12, na jugu od 10 do 15, a dnevne od 18 do 24, na sjeveroistoku Bosne do 26 °C.

U petak pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama, u jutro i prije podne, sa slabim snijegom. Jutarnje temperature od 8 do 14, na jugu do 16, a dnevne od 13 do 19, na jugu od 20 do 24 °C.

Foto: Bigstockphoto/vrstudio


Tagovi

Agro prognoza Radovi u polju Prognoza Jesenja sjetva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.