Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 17.08.2021. 09:00

Hoće li prognozirane padavine prekinuti dugotrajnu sušu?

Već danas očekujemo povećanu naoblaku, kišu i pljuskove. Više padavina se očekuje u sjeverozapadnim i istočnim područjima.

Foto: Nedžad Bićo
  • 254
  • 105
  • 0

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, u sedmici pred nama, odnosno od danas (17.08.) izgledna je promjena vremenskih prilika uz povećanu naoblaku, kišu i pljuskove, nakon čega će se do vikenda vrijeme stabilizovati, piše Federalni hidrometeorološki zavod. 

Više padavina se očekuje u sjeverozapadnim i istočnim područjima. Sa padavinama bi trebalo i malo osvježiti pa se očekuje pad i jutarnjih i najviših dnevnih temperatura. 

Od četvrtka pa do kraja sedmice će prevladavati sunčano i suho uz minimalne jutarnje vrijednosti od 11°C do 14 °C, u Hercegovini od 18°C do 20 °C i maksimalne dnevne od 25 °C do 30°C , na jugu i koji stepen više.   

Očekivane padavine neće donijeti prekid suše koja dugo traje. Zasigurno će vrućine tokom jula i augusta mjeseca, te nedostatak vode u tlu ostaviti posljedice na rast i razvoj mnogih ratarskih, povrtlarskih i voćarskih kultura.

Danas u čitavoj zemlji očekujemo prije podne umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Rijedak lokalni pljusak je moguć u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima Bosne. U drugoj polovini dana postepeno razvedravanje sa zapada prema istoku zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26°C, na jugu zemlje do 32°C.

Sunčano uz malu do umjerenu oblačnost bit će u četvrtak. Po kotlinama u Bosni će biti i magle u jutarnjim satima. Vjetar slab sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12°C, na jugu zemlje 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 29°C, na jugu zemlje do 33°C.

U petak se u BiH prognozira pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32°C, na jugu zemlje do 34°C.


Tagovi

Prognoza Suša Padavine Kiša Pljuskovi Nedostatak vode u tlu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas