Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 28.04.2022. 16:00

Opasnost od pojave mraza još uvijek nije prošla

Vjerojatno će i ovog drugog proljetnog meseca ukupna količina kiše biti manja od višegodišnjeg prosjeka. Nedostatkom vode u tlu osobito su pogođene površine na istoku zemlje.

Foto: Martina Popić
  • 2.239
  • 92
  • 0

Proteklih je dana akumulacija topline bila uglavnom jednaka višegodišnjem prosjeku. Tijekom dana temperatura zraka narasla je u gorju do 20℃, sjeverozapadu 21℃, a na istoku i do 23℃. Jutra su ipak bila svježa.

Pri tlu se temperatura spustila na istoku na 3℃, sjeverozapadu 1℃, a u gorju i na -2℃. Štete od pojave mraza utvrđene su na voćkama koje još uvijek cvatu, jer se na pojedinim lokalitetima u gorju veće nadmorske visine temperatura spustila i na -4℃.

Kiše je bilo, ali na istoku premalo da bi tlo bilo umjereno vlažno. Vrijedno je istaknuti kako je ovog mjeseca dana s pojavom kiše bilo u Zadru, Gospiću i Zagrebu 10, a u Osijeku 12 dana. No, ukupno izmjerene količine ovog mjeseca ipak su u cijeloj zemlji manje od prosjeka. Ne zaboravimo da je manje od prosjeka bilo i u ožujku. Nedostatak vode u tlu posebno je izražen na istoku. Primjerice, u odnosu na višegodišnji prosjek ovog je mjeseca u Osijeku palo otprilike i za 50 % manje kiše.

Nažalost, opasnost od pojave mraza još uvijek nije prošla. Očekujemo kako će se tijekom jutra ove subote u gorju temperatura zraka pri tlu spustiti ispod točke smrzavanja, te će štete na voćkama koje još cvatu biti i veće. Do kraja ovog i početkom idućeg tjedna vrijeme će u cijeloj zemlji biti promjenljivo sa sunčanim razdobljima. No, najveća vjerojatnost za pojavu kiše u nedjelju je uzduž Jadrana, a poslijepodne ponegdje i na kopnu.

U ponedjeljak također raste vjerojatnost za kišu, ali sada već i na prostoru cijele Hrvatske. Tijekom vikenda, ali i u danima prve polovice idućeg tjedna jutarnja će se temperatura zraka spustiti na istoku i sjeverozapadu samo na 6℃, pa pojave mraza sigurno neće biti. Kako će dnevna temperatura narasti i do ugodnih 23℃, a tlo se zagrijati i do 18℃, posijano sjeme ratarskih kultura vrlo brzo će klijati nicati.

Savjetujem da se korovi, a čiji je rast vrlo intenzivan pravovremeno suzbijaju. Ne zaboravimo na preventivna prskanja voćaka i vinove loze protiv biljnih bolesti i štetnika. Umjereno vlažno tlo svakako treba iskoristiti za plitku obradu tla, kako bi korištenje herbicida bilo što manje.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Opasnot od mraza Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]