Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 30.11.2022. 10:30

Pregledajte voćnjak i usjeve - aktivne su štetočine

Prema prognozi RHMZ-a, period pred nama donosi pretežno oblačno i tmurno vrijeme s povremenim i slabim padavinama kiše, uglavnom rosulje, dok je u višim predjelima moguća susnježica ili slab snijeg.

Foto: Bojan Kecman
  • 102
  • 10
  • 0

U dosadašnjem dijelu jeseni ukupni agrometeorološki uslovi, uključujući i temperature zemljišta, bili su uglavnom povoljni za obavljanje poljoprivrednih radova na otvorenom, kao i za završetak sjetve pšenice, te za početne faze razvoja posijanih ozimih kultura.

Dospjela padavine krajem prošle i početkom ove sedmice u većini krajeva su bile obilnije i dobro su došle da se popravi stanje vlage kako u površinskom, tako i u dubljim slojevima zemljišta. Početne faze razvoja ozimih usjeva će proticati u optimalnim agrometeorološkim uslovima što će usjevima koristiti da se dobro pripreme za predstojeći period mirovanja.

Zimsko mirovanje

Tokom ovog dijela godine vrijeme je za radove u voćnjaku koji će pripremiti biljku za nastupajući period zimskog mirovanja (uklanjanje polomljenih i oštećenih grana, trulih plodova), kao i jesenje prskanje bakarnim preparatima radi smanjenja infekcionog potencijala prouzrokovača biljnih bolesti.

Kako velika temperaturna kolebanja u toku zime utiču na voće?

Mladi zasadi su osjetljivi na štete koje izazivaju glodari, naročito zečevi. Kako smo nedavno pisali štete koje uzrokuju zečevi, mogu izazvati propadanje mladih sadnica voća. Na njihovom meniju su: jednogodišnje biljke, djetelina, grašak, zelena salata. Ove štetočine imaju veliki reproduktivni potencija, a najaktivniji u potrazi za hranom su u rano jutro i sumrak. Njihovo prisustvo možemo prepoznati po izgriženim biljkama, prisustvu fekalnih loptica i dlake.

U narednim danima potrebno je pregledati parcele pod ozimim žitima, jer se tokom jeseni poljski miševi hrane tek posijanim sjemenom.

Kako se riješiti voluharica u vrtu, voćnjaku i usjevima?

U njihove rupe i na ostalim mjestima u vrtu mogu se ukopati i plastične boce i to ukoso kako bi vjetar mogao strujati i otjerati ih zvukom. Na malim površinama se u tlo može zabiti i željezna motka i nekoliko puta dnevno udariti čekićem po njoj kako bi zvuk i talas pritiska otjerali glodare, ali kod ove metode je potrebno puno strpljenja i vremena.

Jače padavine

Prema prognozi RHMZ-a, period pred nama donosi pretežno oblačno i tmurno vrijeme s povremenim i slabim padavinama kiše, uglavnom rosulje, dok je u višim predjelima moguća susnježica ili slab snijeg. Krajem sedmice očekuju se nešto jače padavine. Jutarnja temperatura tokom sedmice u višim krajevima imat će vrijednosti od minus pet do tri, u nižim od minus jedan do šest stepeni Celzijusa, dok će se maksimalna dnevna kretati u intervalu od dva do sedam u višim, a u nižim predjelima od četiri do osam, na jugu do 15 stepeni.

Tokom sedmice očekuju se povoljni vremenski uslovi za obavljanje radova na otvorenom.


Tagovi

Agroprognoza Štetočine Kiša Vlažnost tla RHMZ Zaštita voća


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]