Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 26.10.2015. 08:35

Prvi dio zime bit će topao - u veljači snijeg!

Prvi dio zime bit će topao i s čestim ciklonama, a u veljači se i uz more očekuje snijeg.

  • 539
  • 27
  • 0

Sredina je listopada i prva polovica kalendarske jeseni u kojoj se nižu ciklone, a američki meteorolozi su ponovno uzbunili javnost sezonskom prognozom. Tako se za sam kraj godine, od 22. prosinca kada nastupa kalendarska zima predviđa pretoplo, ali nestabilno vrijeme s čestim ciklonama, a zatim bi trebalo biti sve hladnije vrijeme sa snijegom, prije svega na dalmatinskim planinama.

Led u veljači

Kako tvrde u Acuweatheru, te česte i brze ciklone premještat će se s Atlantika preko sjevera Španjolske, južne Francuske, sjevera Italije, Alpa te sjevera Balkana dalje na istok kontinenta.

Prvi dio zime bit će topao i s čestim ciklonama, a u veljači se i uz more očekuje snijeg.

O posljedicama takvog nevremena najbolje govori najava kako bi poplave mogle zahvatiti jugoistočnu Francusku, sjever Italije te sjeverozapad Balkanskog poluotoka. U isto se vrijeme u alpskom području predviđa iznadprosječna količina snijega.

Meteorolozi Accuweathera predviđaju da će se nad Skandinavijom tijekom većeg dijela zime zadržavati vrlo hladna zračna masa. U drugoj polovici zime, hladni zrak sa sjevera bi se mogao spustiti južnije, donoseći hladnoću i području od Danske, sjeveroistoka Njemačke, Poljske, Bjelorusije te Baltičkih država i sjeveroistoka Rusije.

Ako je vjerovati američkoj prognozi, snijeg u Alpama mogao bi se spustiti i do nas, što se neće svidjeti mnogima koji se još nisu oporavili od velikog snježnog nevremena 2012. godine. Možda ne tako strašno poput tadašnjeg snijega i leda, no nešto slično možda bi se, prema prognozama Acuweathera, moglo dogoditi baš u isto vrijeme - u veljači.

"Tada se očekuje spuštanje hladnog zraka iz Skandinavije na jug, a njegova interakcija s nadolazećim ciklonama s Atlantika bi pojačala snježne oborine na navedenom području. U nižim se područjima očekuje manje snijega od prošle zime, ali bi zato viši predjeli sjevernih Dinarida i Karpata mogli dobiti česte snježne oborine", kažu meteorolozi američkog Acuweathera.

Polarni utjecaj

Još jedna zanimljivost stiže s ovom sezonskom prognozom, a povezana je s vremenom u sjevernoj Europi; dok će Irska, Škotska, istočni dijelovi Njemačke, Francuska, Belgija, Danska i Poljska itekako osjetiti utjecaj polarnog zraka sljedeće zime, sjeverozapad kontinenta, posebno Velika Britanija i sjeverozapad Njemačke trebao bi imati blagu zimu.

Što će se od svega ostvariti vidjet ćemo, Amerikanci su, kažimo na kraju, znali dobro predvidjeti vrijeme, gotovo su u dan pogodili lanjsko kišno ljeto, no znali su i pogriješiti, poput najave lanjske zime na svom kontinentu. Što se tiče ove jeseni, najavljivali su kišnu i toplu jesen i priznajmo, do sada su bili u pravu.

Autor: Ojdana Koharević


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Ciklona Snijeg Led Topla zima Balkanski poluotok Italija Francuska Poplave Planine More Danska Rusija Njemačka Poljska Bjelorusija Skandinavija Polarni utjecaj

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]