Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 07.12.2022. 16:30

Sveta Luce, ukaži nam Sunce

Vrijeme nam pokazuje da je zima počela. A što je sa snijegom?

Foto: Depositphotos/Ratikova
  • 1.859
  • 75
  • 0

Vrijeme početkom prvog zimskog mjeseca polako sve više pokazuje da je zima i stvarno počela. Iako je tijekom dana temperatura zraka narasla na kopnu do 11℃, jutra su bila hladna. Pri tlu se tijekom ranih jutarnjih sati temperatura spustila i uzduž Jadrana na točku smrzavanja, istoku na -3℃, a na zapadu i na -4℃. Snijega na tlu ima u gorju, pa je tako danas ujutro njegova visina u Delnicama bila 9 cm.

Tlo je na kopnu ponegdje već zasićeno vodom do takozvanog poljskog vodnog kapaciteta, pa u nizinama i to u depresijama, vode ima i na oranicama gdje se nalaze ozime ratarske kulture. Kako je sve više odvodnih kanala zapušteno, otjecanje viška bit će usporeno i dugotrajno. Ukupno je tijekom proteklih sedam dana izmjereno na istoku i do 20 mm oborine. Na zapadu je izmjereno 25 do 30 mm, uzduž Jadrana 18 do 77 mm, a u gorju 53 do 122 mm oborine. Sijanja Sunca bilo je premalo da bi utjecalo na brže sušenje tla.

Na radost brojnih ratara snijeg na tlu tijekom nedjelje i ponedjeljka konačno očekujemo i u nizinama na sjeverozapadu, ali i na istoku zemlje. Sve do utorka sijanja Sunca u Hrvatskoj neće biti. Pojava oborine bit će svakodnevna, a najveće količine ipak očekujemo tijekom subote i nedjelje. Tijekom ranih jutarnjih sati u danima vikenda temperatura pri tlu spuštat će se na točku smrzavanja, a danju na zapadu narasti do 5℃, a istoku i do 7℃.

Tijekom prve polovice tjedna osjetno će zahladiti. Dnevne temperature zraka na istoku i zapadu neće biti veće od 2℃ ili 3℃. No, tijekom ranih jutarnjih sati temperatura će se na istoku spustiti na -5℃, a na zapadu i na -7℃. Vrijedno je istaknuti kako će pri tlu biti sigurno hladnije za 3℃ ili 4℃, što znači da pri tlu možemo očekivati temperature i oko -10℃.

Očekivane temperature tijekom prve polovice tjedna bit će po volji onih koji će u subotu i nedjelju obaviti svinjokolju, jer hladno vrijeme pogoduje ne samo mesu u pacu, nego i onome koje se već suši na dimu i zraku.

Podsjetiti treba i sve one koji još nisu da vodu iz cijevi na otvorenom moraju što prije ispustiti. U vjetrobranska stakla moramo uliti tekućinu koja se ne smrzava, a staklenike i plastenike u kojima se uzgajaju povrtlarske kulture, malo zagrijati. No, ne budimo lijeni pa otiđimo do vinograda i voćnjaka i zaštitimo ih od divljači.

I na kraju prisjetimo se stare pučke izreke: “Sveta Luce, ukaži nam Sunce“, jer u utorak slavimo blagdan svete Lucije. Kako danas produkti prognostičkih modela otkrivaju, u utorak bi stvarno moglo biti i malo sijanja Sunca. Spomenimo kako se na blagdan sv. Lucije u plitke posude na malo mokre vate stavlja pšenica, a koja će tijekom božićnih blagdana svojom zelenom bojom i svijećom u sredini posude, dekor pod borom činiti još svečanijim. 

Također, na vrijeme se ne treba ljutiti, jer sjetimo se kad smo pogledima u nebo tražili kišu, jer je vode u tlu bilo vrlo malo. Ozime ratarske kulture trpjele su od nedostatka vlage. Ne zaboravimo da se upravo tijekom zime u tlu akumulira voda biljkama potrebna tijekom proljetnih mjeseci.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Snijeg Oborine Sveta Lucija


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]