Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 16.10.2018. 15:00

Tlo je po volji ratara koji ulaze kombajnima u oranice, ne i onih koji ga pripremaju za jesensku sjetvu

I ovoga tjedna poznati meteorolog mr.sc. Dražen Kaučić donosi agro prognozu!

Foto: Bigstockphoto/adrianocz
  • 2.116
  • 105
  • 0

Tijekom proteklih sedam dana ponovno je bilo toplije od prosjeka za ovo doba godine. Maksimalna temperatura zraka narasla je u gorju do 21ᵒ C ( Ogulin), na zapadu Hrvatske 24ᵒ C (Bjelovar), istoku (Osijek) i u Istri (Pazin) 25ᵒ C, a u Dalmaciji do 27ᵒC ( Hvar ). I zato se kombajniranje ratarskih kultura, ali i berba agruma te maslina obavljala po toplome, ali i suhom vremenu. Ne iznenadimo se ako na nekim voćkama uzduž Jadrana primijetimo pojavu pupanja. To je posljedica spomenutog iznad prosječno toplog ali i vlažnog vremena.   

Oborine je bilo tek ponegdje u vrlo malim količinama, ali samo u gorju, Istri i Dalmaciji. Na zapadu i istoku Hrvatske tlo je danas ponegdje vrlo suho. Takvo stanje tla po volji je ratara koji kombajnima ulaze na oranice, ali ne i onih koji pripremaju tlo za jesensku sjetvu. Vlažnost tla povoljna je samo na teškim tlima, na tlima uz vodotoke rijeka, te u gorju.

Uzgajivači cvijeća na otvorenom s osmjehom na licu promatraju lončanice namijenjene grobovima za Dan mrtvih. Kako pojave mraza nije bilo, cvijeće se normalno razvija. Na 5 cm od tla minimalna temperatura zraka spustila se ne samo na istoku i zapadu Hrvatske, već i u gorju na 1ᵒ C.  

Vrijedno je istaknuti kako je tlo još uvijek toplo. Na 5 cm dubine ono se tijekom podneva zagrijalo proteklog tjedna u gorju do 20ᵒ C, zapadu 23ᵒ C, istoku 24ᵒ C, a u Dalmaciji i do 27 ᵒ C. I zato neke posijane povrtlarske kulture uzduž Jadrana dobro niču.

U danima do četvrtka maksimalna će temperatura zraka narasti u gorju do 19ᵒ C, zapadu 22ᵒ C, Istri 24ᵒ C, a na istoku, te u Dalmaciji i do 25ᵒ C.  Pojavu mraza ne očekujemo, jer će se minimalna temperatura zraka spustiti u Dalmaciji na 17ᵒ C, Istri 14ᵒ C, a na cijelom prostoru kontinentalne Hrvatske na samo 7ᵒ C. Naoblaka će biti umjerena. Pojava magle u nizinama ponegdje se može zadržati cijelo prijepodne. No, oborine ne očekujemo.

Tijekom subote i nedjelje očekujemo više sati sijanja sunca. Maksimalne temperature zraka u gorju od 19ᵒ C, istoku i zapadu Hrvatske 22 ᵒ C, Istri 23ᵒ C, a u Dalmaciji 24ᵒ C mogu ponegdje potaknuti ponovno kretanje sokova u višegodišnjim kulturama. Pojava otvorenih pupova neka nas ne iznenadi.

Sunčane, suhe i ponovno iznadprosječno tople dane treba iskoristiti za pripremu tla pred jesensku sjetvu, gnojidbu voćnjaka i vinograda s gnojivima u kojima prevladava sadržaj fosfora, ali i za čišćenje vrtova od trulih plodova i lišća. Tijekom podneva kad će biti najtoplije savjetujemo da se podrumske prostorije provjetravaju, ali i očiste od nepotrebnih stvari. Ne zaboravimo motike, lopate i grablje oprati, osušiti i pospremiti na suha mjesta.  


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Njemački radnici rade sve manje. U Europi su Nijemci gotovo pri dnu statistike radnog vremena. Od 27 zemalja EU samo Danci i Nizozemci rade nešto manje. A Nijemci su često bolesni. Nedostaje im puno kvalificiranih radnika, zbog čega su sve... Više [+]