Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 29.08.2022. 10:30

U kakvim uvjetima će se odvijati završni procesi zrenja plodova?

Temperaturni režim se neće bitnije mijenjati uz temperature koje će ostati u granicama prosjeka. Zbog povećanog sadržaja vlage u zraku u jutarnjim satima izgledna je magla i niska oblačnost

Foto: Depositphotos/Scruggelgreen
  • 69
  • 34
  • 0

Prema prognozama, posljednje dane avgusta i početak septembra mjeseca obilježit će nestabilno vrijeme uz dosta suhih i sunčanih perioda, pri čemu će u poslijepodnevnim satima postojati vjerovatnoća za pojavu lokalnih pljuskova.

Prema podacima Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, nešto više naoblake očekuje se sredinom i krajem sedmice kada bi padavine mogle biti izraženije na jugu zemlje.

Završni procesi zrenja

Temperaturni režim se neće bitnije mijenjati uz temperature koje će ostati u granicama prosjeka. Zbog povećanog sadržaja vlage u zraku u jutarnjim satima izgledna je magla i niska oblačnost. Jutarnja temperatura će imati vrijednosti od 16 do 21°C, na jugu do 24°C. Najviša dnevna će se kretati od 24 do 29°C, na jugu do 33 °C.

Dakle, pred nama je period u kome će se završni procesi zrenja jarih ratarskih kultura, voća, povrća i grožđa odvijati uz dosta sunca i primjerene temperature posljednjem ljetnom mjesecu te povoljniju vlažnost tla uz gotovo svakodnevne lokalne pljuskove koji će povremeno prekidati aktuelne radove na otvorenom.

Trodnevna prognoza

Sutra, 30. avgusta u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, u Hercegovini sunčanije prije podne. U drugoj polovini dana širom zemlje se očekuju lokalni pljuskovi i slaba grmljavina. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 29°C, na jugu zemlje do 32°C.

Posljednjeg avgustovskog dana, u srijedu, u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima. U Hercegovini sunčano uz umjeren porast naoblake poslije podne, što može usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Jutarnja temperatura od 14 do 19, na jugu do 23, a dnevna od 23 do 29, na jugu do 34 °C.

U četvrtak, 1. septembra, prognozira se pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 13 do 19, na jugu do 23, a dnevna od 22 do 28, na jugu do 32 °C.


Tagovi

Vrijeme Sunčano Pljuskovi Agroprognoza Nestabilno


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.