Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BioGI forum
  • 04.03.2019. 16:30
  • Međimurska, Sveti Martin na Muri

Egipat će za 20 godina potpuno prijeći na eko proizvodnju, Hrvatska to može i ranije?

Naš cilj je da za dvadesetak godina ukupna poljoprivredna proizvodnja u Egiptu bude ekološka. Vjerujem kako ćete u Hrvatskoj taj cilj uspjeti ostvariti i ranije, rekao je Helmya Abouleisha na 2. BioGI forumu.

Foto: Igor Čolaković
  • 954
  • 108
  • 0

Uz 158. godišnjicu rođenja dr. Rudolfa Steinera u Toplicama Sveti Martin održan je u subotu, 2. BioGI forum, na kojem je istaknuto kako je ekološka proizvodnja veliki potencijal hrvatske poljoprivrede. Sudionici foruma, među kojima su bili i župani Međimurske i Istarske županije Matija Posavec i Valter Flego, ali i Helmya Abouleisha, predsjednik organizacije Demeter International i osnivač Heliopolis sveučilišta u Kairu, tom su prigodom sadnjom jabuke otvorili radove u prvom biodinamičkom vrtu ukrasnog bilja u Termama sveti Martin.

"Svake godine u ovo vrijeme Centar dr. Rudolfa Steinera organizira obilježavanje obljetnice rođenja doktora Steinera, kako bi takvim javnim akcijama popularizirali biodinamičku poljoprivrednu proizvodnju. Ove smo godine forum posvetili ekološkom i biodinamičkom uzgoju te proizvodima zaštićenog zemljopisnog porijekla. Pritom smo posebno željeli istaknuti značaj povezivanja ovakve vrste poljoprivredne proizvodnje i turizma", istaknula je na 2. BioGI forumu mr. sc. Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner.

Na skupu je istaknuto kako Međimurska i Istarska županija žele jačati ekološku proizvodnju u kojoj su obje županije prepoznale veliki razvojni potencijal.

Nacionalni centar za biodinamičku proizvodnju

"Želimo da Centar dr. Rudolf Steiner postane nacionalni centar za biodinamičku proizvodnju, kako bismo još bolje iskoristili mogućnosti koje nam pruža takva vrsta proizvodnje, ali i činjenicu da je dr. Steiner rođen upravo u našoj županiji", naglasio je međimurski župan Matija Posavec te dodao kako je prošlogodišnji BioGI forum, koji je u svibnju održan u Poreču, bio prvi korak u tiješnijem povezivanju ove dvije županije.

"Sve je više poljoprivrednika u Istri koji s konvencionalne poljoprivredne proizvodnje prelaze na ekološku, odnosno biodinamičku proizvodnju. Istarska županija je napravila analizu stanja, organizirala je edukacije i dodijelila potpore ekološkim proizvođačima. Ekološka proizvodnja je budućnost poljoprivrede, a već danas poljoprivrednici koji se bave ekološkim uzgojom svoje proizvode, za kojima je i sve veća potražnja na tržištu, mogu prodati skuplje", poručio je istarski župan Valter Flego.

Cilj je da ukupna poljoprivredna proizvodnja bude ekološka

Na forumu su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva turizma, Saborskog odbora za poljoprivredu, Međimurske i Istarske županije, Agronomskog fakulteta, Hrvatske poljoprivredne komore, Turističke zajednice Međimurske županije, Grada Zagreba, Općine Donji Kraljevec, Termi Sv. Martin, Centra dr. Rudolfa Steinera,  predstavnici LAG-ova, udruga, škola i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, imali prigodu čuti i iskustva vezana uz biodinamičku proizvodnju u Egiptu, o kojima je govorio Helmya Abouleisha.

"Prije 43 godine u pustinji smo započeli eksperiment s biodinamičkom proizvodnjom, a danas više od tisuću ljudi živi i radi na našem imanju. Ekološka i biodinamička proizvodnja je budućnost, stoga je naš cilj da za dvadesetak godina ukupna poljoprivredna proizvodnja u Egiptu bude ekološka. Vjerujem kako ćete u Hrvatskoj taj cilj uspjeti ostvariti i ranije", rekao je Helmya Abouleisha.

Nakon skupa u Toplicama Sveti Martin program je nastavljen u Donjem Kraljevcu, rodnom mjestu Rudolfa Steiner, gdje su postavljene i nove interpretacijske ploče kod njegove rodne kuće. 


Fotoprilog


Tagovi

Biodinamika Centar dr. Rudolf Steiner BioGi forum Ekološka proizvodnja


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.