Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organsko povrćarstvo
  • 10.09.2017. 07:00

Kako zaštititi povrće bez kemije

Preventivno djelovanje, korisni kukci i suzbijanje korova formula su za biološku zaštitu povrća.

Foto: dolgachov / Bigstock
  • 1.307
  • 95
  • 0

Zaštita u ekološkoj proizvodnji predstavlja mjere koje se zasnivaju na preventivi. To se odnosi na dobru kondiciju i dobro zdravstveno stanje biljaka. Najznačajnije su agrotehničke preventivne mjere, mjere higijene i mjere obrane.

Najvažnije u ekološkoj zaštiti

Da bismo zamijenili upotrebu kemijskih preparata kada je riječ o bolestima povrća, moramo

  • uzgajati otporne sorte;
  • upotrebljavati zdravo sjeme i zdrav sadni materijal;
  • poštivati plodored;
  • dezinficiati zemljišta vodenom parom i potopiti sjeme u toplu vodu;
  • sakupiti i spaliti biljne ostatke.

Kukci kao pomoćnici

Korisni kukci su oni koji uništavaju štetnike povrća. Bubamare uništavaju lisne uši i sprječavaju pojavu virusnih bolesti. Isti posao obavljaju i uholaže i ose potajnice. Hrušt i njegove ličinke se hrane štetnim ličinkama, gusjenicama i kukcima, a pauk uništava muhe, komarce i druge štetne kukce.

"Za korisne kukce bi trebalo uzgajati korovske biljke koje ih privlače. Tako slak i angelika privlače bubamaru, stolisnik ose, pčele i osu potajnicu, a korisno je uzgajati i kadificu, kopar, suncokret, komorač i drugo", navodi savjetnik Dragan Mijušković.

Male životinje (žabe, ježevi, šišmiš) imaju značajnu ulogu u biološkoj zaštiti. Pure uništavaju krumpirovu zlaticu, a štetne kukce uništavaju sjenice, djetlići i druge ptice.

Za suzbijanje bijele mušice u svijetu se sve više koristi mala osa (Encarsia formosa), za crvenog pauka - grinja (Phytoseliolus persimilis), a za nematodu - gljvica (Arthrobotrys irregularis).

Suzbijanje korova

Vrlo važna mjera u zaštiti povrća u ekološkoj proizvodnji je mehaničko suzbijanje korova. Ako se parcele održavaju u čistom stanju, smanjuje se broj grčica i žičnjaka, koji se hrane podzemnim dijelovima biljaka. Tako se ograničava i širenje virusnih bolesti.

Foto: dolgachov / Bigstock


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]