Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klaster ekološke poljoprivrede
  • 30.01.2014. 08:35

Klaster pruža perspektivu ekološkoj proizvodnji

Organizirani lakše do znanja i odgovarajućih cijena eko hrane

Foto: depositphotos.com, lunamarina
  • 2.633
  • 239
  • 0

Zbirnom informacijom Jurke Topol, Jelene Topličanec, Andreja Dominko i Andree Vugrinović o početku rada Klastera ekološke poljoprivrede najavljujemo njegove dalje konkretne aktivnosti. Tako će 6. veljače na Okruglom stolu u HGK biti govora o sredstvima za ekološku i održivu poljoprivrednu proizvodnju.

Suvremeno društvo se fokusira na izazove i mogućnosti vezane za održiv gospodarski razvoj, očuvanje okoliša i bioraznolikosti, život u skladu s prirodom i njenim ciklusima, kvalitetu i zdravlje namirnica koje konzumiramo te zdravlje stanovništva. Ekološka poljoprivreda predstavlja jedan od rijetkih integralnih pristupa rješavanju takvih izazova.

Prilike i izazove koje ekološka poljoprivreda predstavlja u tom kontekstu, predstavio je novoosnovani Klaster ekološke poljoprivrede na konferenciji održanoj 26.11.2013. u Zagrebu. Više od stotinu sudionika pokazalo je zanimanje za stanje u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj, izazove i ograničenja s kojima se susreću ekološki proizvođači u Hrvatskoj, kao i moguća rješenja za njih. Diskusija je pokrila širok spektar tema, poput stanja na tržištu ekološkog sjemena, sadnica i repromaterijala, svrhe djelovanja Klastera, osnivanja eko-tržnica i Grupa solidarne razmjene, važnosti promocije i potencijala izvoza ekoloških proizvoda, kao i mogućnosti financiranja za ekološke poljoprivrednike.

Govornici na konferenciji potječu iz raznih segmenata djelatnosti, direktno i indirektno povezanih s ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom u Hrvatskoj, tako da su posjetitelji mogli čuti izlaganja malih proizvođača, udruga, Ministarstva poljoprivrede, ali i financijskih institucija. Tijekom konferencije višestruko je naglašena potreba za uspostavljanjem strukturirane i intenzivne suradnje između svih dionika u području ekološke proizvodnje, od poljoprivrednika, preko dobavljača repromaterijala, sve do prerađivača, trgovaca i kupaca te znanstvenog i financijskog sektora. Tek međusobnim povezivanjem svih dionika u vrijednosnom lancu ekološke poljoprivredne proizvodnje, udruživanjem snaga u svrhu razmjene znanja i informacija, kao i zajedničkog nastupa na tržištu, moguće je očekivati značajnije pomake u daljnjem razvoju ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj te njen pozitivan utjecaj na održivi razvoj.

Klaster ekološke poljoprivrede osnovan je pravo s tim ciljem. Zamišljen je kao mjesto okupljanja ekoloških poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, proizvođača sjemenskog i sadnog materijala, otkupljivača i trgovaca, znanstvenih i razvojnih institucija, banaka, certifikacijskih kuća, turističkih i ugostiteljskih objekata, raznih udruga kao i pojedinaca zainteresiranih za ekološku poljoprivredu te naravno kupaca ekoloških proizvoda. Uz umrežavanje dionika, uže aktivnosti Klastera usmjerene su na informiranje, savjetovanje i izobrazbu članova u svrhu unaprjeđenja njihovih poslovnih kapaciteta. Član klastera može postati svaka fizička osoba kao i svi registrirani pravni subjekti.

Osnivanje Klastera ekološke poljoprivrede znak je pozitivnih kretanja u pogledu proizvodnje hrane, brige za okoliš i korištenja alternativnih izvora energije u Hrvatskoj, kao i indikator da ekološka poljoprivreda ima itekakvu perspektivu za daljnji razvoj.

Foto: depositphotos.com, lunamarina


Tagovi

Perspektiva Klaster ekološke poljoprivrede Jurka Topol Andrea Vugrinović Jelena Topličanec Andreja Dominko Tržište Izvoz Udruživanje Financiranje


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.