Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • APPRRR
  • 05.02.2021. 10:30

Korisnik ste programa potpore u sektoru biljne proizvodnje? Ovo su vaše obveze

Ukoliko ste u 2019. godini na dva hektara uzgajali krastavac i krumpir, prihvatljivo je da u 2021. godini na dva hektara planirate i uzgajate grah i grašak, pojašnjavaju iz APPRRR-a.

Foto: Renata Prusina
  • 1.699
  • 211
  • 0

Iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podsjećaju sve korisnike potpore u sektoru voća i povrća, cvijeća, sektoru sjemena i proizvodnji biljnog reprodukcijskog materijala iz Programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva u 2020. na obveze u 2021. godini.

Kako bi ispunjavanje obveza bilo jednostavnije, Agencija je objavila par praktičnih savjeta. Najbitnije je, kažu popisati proizvodne površine iz Jedinstvenog zahtjeva za 2019. godinu i to za:

  • Proizvodnju voća: jabuku, krušku, breskvu, nektarinu, šljivu, marelicu, trešnju, višnju, mandarinu, naranču, limun, smokvu, jagodu, aroniju, borovnicu, kupinu i malinu.
  • Proizvodnju povrća: rajčicu, papriku, kupus, mrkvu, luk, češnjak, krastavce i kornišone, tikvice, grah, šparoge, grašak, salatu, blitvu, špinat, ciklu, celer, krumpir, dinju i lubenicu (u zaštićenim prostorima i na oraničnim površinama).
  • Proizvodnju poljoprivrednog reprodukcijskog materijala za sjeme, sadnice voća i lozne cijepove u zaštićenim prostorima i na oraničnim površinama (površine pod sjemenskim usjevima za koje je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu izdala uvjerenje o priznavanju usjeva sjemenskim ili uvjerenje izdano po OECD shemi o sortnosti sjemena za promet na tržištu trećih zemalja).
  • Proizvodnju cvijeća (u zaštićenim prostorima i na oraničnim površinama).

Nadalje, potrebno je zbrojitI sve površine koje su u 2019. godine bile pod voćem, povrćem, cvijećem i poljoprivrednim reprodukcijskim materijalom kako biste dobili proizvodne površine prihvatljive za predmetnu potporu. 

Prilikom planiranja proizvodnje u 2021. godini vodite računa da je prihvatljivo odstupanje do najviše pet posto od ukupnih površina koje su se nalazile na Jedinstvenom zahtjevu za potporu u 2019. godini.

"Ako je odobrena predmetna potpora za maksimalnu površinu od pet hektara, a proizvodna površina u 2019. godini je bila osam ha (izračun iz točke 2.), onda se obveza zadržavanja proizvodnje odnosi na osam ha (ili 7,6 ha) uzimajući u obzir prihvatljivo odstupanje do najviše 5%)", napominju. 

Nadalje, biljne vrste voća, povrća, cvijeća i poljoprivrednog reprodukcijskog materijala iz Jedinstvenog zahtjeva za potporu u 2019. godini zbog održavanja plodoreda ne moraju se poklapati s onim na zahtjevu za 2021. godinu, no moraju biti u skladu s vrstama propisanim Programom.

"Primjerice, ukoliko ste u 2019. godini na dva hektara uzgajali krastavac i krumpir, prihvatljivo je da u 2021. godini na dva hektara planirate i uzgajate grah i grašak", pojašnjavaju.

Za kraj, poručuju korisnicima da će se tijekom ove godine provoditi kontrole na terenu ispunjavanja propisanih obveza kako bi se postigli ciljevi Programa – održavanje zaposlenosti i zadržavanje ili povećanje razine proizvodnje u odnosu na 2019. godinu.


Tagovi

APPRRR Obveze Primarni proizvođači Popis površina Plodored Biljna proizvodnja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

APPRRR

Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6002 700, e-mail: info@apprrr.hr web: http://www.apprrr.hr/