Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svaki tjedan LAG jedan
  • 22.07.2018. 09:00

LAG 5 - zajednica konkurentnog gospodarstva i visoke kvalitete življenja

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedan predstavlja jedan LAG. Na red je stigao LAG 5.

Foto: LAG 5
  • 255
  • 14
  • 0

Lokalna akcijska grupa LAG 5 je nevladina udruga koja predstavlja partnerstvo javnog, gospodarskog i civilnog sektora općina Dubrovačko primorje, Mljet, Ston, Janjina, Trpanj, Orebić, Lumbarda, Smokvica, Blato, Vela Luka i Lastovo te grada Korčule.

Udruga je osnovana i djeluje prema načelima LEADER programa koji predstavlja mehanizam provedbe mjera politike ruralnog razvoja Europske unije, a temelji se na provedbi lokalnih razvojnih strategija koje izrađuju i provode LAG-ovi.

Modernizacija i jačanje kapaciteta poljoprivrednika 

LAG 5 je osnovan 2012. godine, a u siječnju 2017. godine LAG-u je dodijeljeno 8.241.677,01 kn za provedbe podmjere 19.2. Provedba operacija unutar CLLD strategije, podmjere 19.3. Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a i podmjere 19.4. Tekući troškovi i animacija iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Sredstva su namijenjena provedbi Lokalne razvojne strategije LAG-a 5 za razdoblje od 2014. – 2020. putem koje će se sufinancirati odabrani projekti od strane LAG-a 5 za korisnike i ulaganja koja se provode na LAG 5 području.

LAG je kreditiran je za provedbu Europske volonterske službe kroz koju okuplja volontere sa svog područja i diljem svijeta u svrhu razmjene iskustva i jačanje ljudskih kapaciteta svog područja. Kao posrednik između javnog, civilnog, privatnog i znanstvenog sektora, LAG 5 provodi projekte u domeni poljoprivrede, energetike, održivog turizma, u svrhu razvoja područja temeljenog na pristupu odozdo prema gore, aktivno uključujući lokalno stanovništvo u izradu, provedbu i financiranje projekata.

Dosada su prijavljeni i provedeni (ili su prijave u tijeku) projekti iz četiri različita EU programa (HORIZON, INTERREG, ERASMUS i LEADER), ukupne vrijednosti preko 12 milijuna kuna koji su indirektno generirali i generirati će preko 50 000 milijuna kuna investicija na svom području. Od osnutka, LAG 5 je potaknuo otvaranje novih radnih mjesta, jačanje organizacija civilnog društva, izradu analiza staništa, formiranja proizvođačkih grupa i lanaca te modernizaciju i jačanje kapaciteta poljoprivrednika i turističkih djelatnika LAG 5 područja.

Konkurentna gospodarstva, visoka kvaliteta življenja 

LAG danas ima više od 100 članova iz javnog, gospodarskog i civilnog sektora, a za ostvarenje ciljeva iz LRS koristi multisektorsko financiranje te provodi više europskih projekata. LAG 5 je zajednica s konkurentnim gospodarstvom, visokom kvalitetom življenja i atraktivnom očuvanom prirodnom i kulturnom baštinom koja svoj razvoj temelji na tradicijskim vrijednostima i održivom razvoju.

Zadaci LAG-a su jačanje kapaciteta lokalnih sudionika za izradu i provedbu operacija; sastavljanje transparentnog izbornog sustava i objektivnih kriterija za odabir operacija; osiguravanje usklađenosti s LRS prilikom odabira tih operacija; pripremanje i objava poziva na dostavu prijedloga; primanje i ocjenjivanje zahtjeva za potporu; odabir operacije i utvrđivanje iznosa potpore i praćenje provedbe LRS.

Više informacija o radu LAG-a 5 možete pronaći ovdje.


Tagovi

LAG 5 Ruralni razvoj


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/