Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 25.09.2020. 15:50
  • Brodsko-posavska, Slavonski Brod

Novih 9,4 milijuna kuna za ulaganje u tovno govedarstvo u Slavoniji

Novih 29 ugovora uručeno je danas u Slavonskom Brodu za korisnike na području pet slavonskih županija. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorila je u toj županiji i dječji vrtić te Kongres pilanara.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
  • 763
  • 129
  • 0

Novih 9,4 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja osigurano je za ulaganje u tovno govedarstvo u Slavoniji.

Naime, ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je prilikom svog posjeta Brodsko-posavskoj županiji nazočila potpisivanju i uručivanju 29 novih ugovora u vrijednosti od 9,4 milijuna kuna iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja za korisnike na području pet slavonskih županija te je otvorila dječji vrtić u Sibinju i 11. Kongres pilanara jugoistočne Europe koji se održava u Slavonskom Brodu. 

Vrijedna sredstva za razvoj tovnog govedarstva

Riječ je, priopćeno je iz Ministarstva, o 19,1 milijun kuna investicija u tovno govedarstvo i Slavoniju, kolika je ukupna vrijednost projekata za koje su dodijeljene nove potpore. Samo za Brodsko-posavsku županiju ukupno je iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno više od 805 milijuna kuna, isplaćeno 545 milijuna kuna te ugovoreno 495 investicijskih projekata. 

Jedan od takvih projekata je i izgradnja dječjeg vrtića čime će se osigurati predškolski odgoj za čak 54 djece i otvoriti 10 novih radnih mjesta.

"U ovoj županiji ukupno je 12 ovakvih projekata za koje smo ugovorili potporu u vrijednosti 57,6 milijuna kuna. Nama u Ministarstvu važna su i ovakva ulaganja koja na prvi pogled nemaju direktne veze s poljoprivredom. Cilj je stvoriti uvjete za kvalitetan i sadržajan život u ruralnim područjima na čemu intenzivno radimo kreiranjem mjera i politika koje u najvećoj mjeri financiramo sredstvima fondova Europske unije“, izjavila je ministrica.  

Otvorila je i Kongres pilanara koji se po 11. put održava u Slavonskom Brodu. Riječ je o tradicionalnom skupu u resoru šumarstva koji je jedinstvena prilika za razmjenu znanja, stavova i mišljenja.

Poticanje drvne industrije

"Bilo mi je važno poslati poruku da Ministarstvo i Vlada nastavlja poticati drvnu industriju i da je svjesna izvanrednih okolnosti u kojima se našla uslijed širenja epidemije COVID-19, zato su donesene i mjere pomoći namijenjene isključivo poduzetnicima iz područja ovih djelatnosti", istaknula je i dodala da će podršku razvoju i dalje pružati kroz za sada predložene mjere pomoći kao što su intervencije u okviru zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2021. do 2027. u vrijednosti 320 mil. kuna, programi u okviru Mehanizma za otpornost i oporavak u vrijednosti 75 milijuna eura te bespovratna sredstava u novom proračunskom razdoblju 2021. – 2023

Kako stoji u priopćenju, na temelju godišnjih programa potpore male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja od 2016. do 2019. dodijeljeno je ukupno 144 milijuna kuna za sufinanciranje 283 investicijskih ulaganja. Također u okviru Programa ruralnog razvoja, za "šumarske mjere“ ukupno je raspisano natječaja u vrijednosti od 937 mil. kuna, a donesene su odluke/sklopljeni ugovori za sufinanciranje 462 ulaganja za što je ukupno odobreno/ugovoreno 571 mil. kuna.  

Svoj posjet Županiji ministrica Vučković je zaključila posjetom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Stjepan Vučković iz Prnjavora koje se bavi ratarskom i stočarskom proizvodnjom s fokusom na tovno govedarstvo i preradu mlijeka. Pomoću pet bespovratnih potpora ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja ovaj OPG je nabavio potrebnu mehanizacije i opremu za govedarstvo, proširio osnovno stado te osigurao usjeve, životinje i biljke, zaključuje se u priopćenju.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ruralni razvoj Marija Vučković Tovno govedarstvo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]