Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 16.12.2022. 16:30

Sedam županija dobilo 1,5 milijun kuna potpore za mljekarstvo

Ugovori su potpisani, a omogućeno je sufinanciranje tri mjere koje uključuju uzgoj i kupovinu junica, ali i sufinanciranje troškova sakupljanja i prijevoza mlijeka.

Foto: Depositphotos/toa55
  • 2.051
  • 145
  • 0

Potpisani su ugovori u okviru Programa potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva u 2022. godini.

"Cilj je financijska pomoć jedinicama područne (regionalne) samouprave u očuvanju i razvoju poslovanja subjekata u lancu proizvodnje i prerade mlijeka", priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Naime, kroz dva javna poziva potporu su ostvarile Varaždinska, Primorsko-goranska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Ličko-senjska, Brodsko-posavska i Osječko-baranjska županija.

Sufinanciraju se tri mjere

Iz Ministarstva navode da je zahvaljujući sredstvima programa, omogućeno sufinanciranje tri mjere koje uključuju uzgoj i kupovinu junica namijenjenih proizvodnji mlijeka, ali i sufinanciranje troškova sakupljanja i prijevoza mlijeka.  

Tijekom potpisivanja ugovora ministrica poljoprivrede Marija Vučković je naglasila kako su ciljevi programa prije svega očuvanje likvidnosti gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka, povećanje obujma proizvodnje te genetsko unaprjeđenje populacije mliječnih krava u RH, a 1,46 milijuna kuna u okviru ovog programa samo je mali dio pomoći koju ova Vlada i Ministarstvo sustavno pruža hrvatskim stočarima.

"Do sada je u sektor mljekarstva putem Programa ruralnog razvoja i Covid mjera pomoći  isplaćeno više od 720 milijuna kuna, a do danas je iz Programa ruralnog razvoja za hrvatsko stočarstvo isplaćeno 2,8 milijardi kuna", napomenula je.

Govedarstvo značajno u Strateškom planu?

U okviru 3,8 milijardi eura vrijednog Strateškog plana za razdoblje 2023. do 2027. godine sektor govedarstva istaknut je kao posebno značajan, a između ostalog, zadržana su proizvodno vezana plaćanja za krave u proizvodnji mlijeka te u sektoru uzgoja krava dojilja te su dodana plaćanja za prvotelke, a zadržane su sve dosadašnje operacije dobrobiti, uz povećanje iznosa za obogaćena ležišta.

Mljekarima, posebno mladima, obećavaju brda i doline, a znate što je prava istina?

"Cilj Strateškog plana i dodatnih mjera je zaustavljanje negativnih trendova u proizvodnji mlijeka te rast udjela mladih poljoprivrednika kao nositelja poljoprivrednih gospodarstava, uz jačanje konkurentnosti njihovih gospodarstava i povećanja vrijednosti sektora za 20 posto do 2030. godine", ističu iz Ministarstva.


Tagovi

Ugovori Mljekarstvo Županijske potpore Marija Vučković Ministarstvo poljoprivrede Stočarstvo Strateški plan


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!