Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 29.05.2023. 08:35

Za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda osigurano 4 milijuna eura

U javnom savjetovanju je izvanredna potpora za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda nastalim od početka 2023. do kraja svibnja 2023. godine.

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 5.600
  • 362
  • 1

Nacrt Programa podrške poljoprivrednicima za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda nastalim od početka 2023. do kraja svibnja 2023. godine pušten je u javno savjetovanje.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, riječ je o izvanrednoj potpori vrijednoj ukupno 4 milijuna eura (30.138.000,00 kn), koja će biti isplaćena poljoprivrednim proizvođačima sa štetom prijavljenom u okviru Registra šteta od prirodnih nepogoda na prinosu poljoprivrednih kultura odmah po obradi podataka.

Naime, u veljači 2023. godine olujni i orkanski vjetar pogodio je dijelove Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije, dok je mraz u travnju 2023. godine pogodio dijelove Sisačko-moslavačke županije. Zatim su uslijed značajnije količine oborina u svibnju nažalost poplavljeni dijelovi Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Varaždinske, Zagrebačke, Virovitičko-podravske, Ličko-senjske, Zadarske, Bjelovarsko-bilogorske Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, a sve je uzrokovalo štete na brojnim poljoprivrednim kulturama te gubitak očekivanih prihoda poljoprivrednicima.  

Tko može dobiti potporu?

Prihvatljivi korisnici potpore su mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave biljnom proizvodnjom, upisani su u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te imaju štetu od prirodnih nepogoda nastalih od siječnja do svibnja 2023. godine prijavljenu u Registru šteta od prirodnih nepogoda na prinosu poljoprivrednih kultura, a nemaju osiguran usjev od prirodne nepogode za koju su prijavili štetu od prirodne nepogode u Registru.

Kako stoji u nacrtu, potpora iz ovoga programa dodjeljuje se korisnicima koji ispunjavaju uvjete u iznosu najviše 50 posto od ukupno prijavljene štete od prirodnih nepogoda nastalih u razdoblju od siječnja do svibnja 2023. godine u Registru šteta od prirodnih nepogoda za svakog pojedinog korisnika.

Više informacija pronađite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 2. lipnja ove godine.

Kroz intervencije novog Strateškog plana 2023.-2027. nastavljaju se i natječaji za obnovu poljoprivrednog potencijala i sufinanciranje police osiguranja poljoprivredne proizvodnje, sve kako bi poljoprivrednici što je moguće lakše prebrodili poremećaje u proizvodnom ciklusu, podsjećaju iz Ministarstva.


Tagovi

Javno savjetovanje Nacrt Programa Prirodne nepogode Ministarstvo poljoprivrede Izvanredne potpore


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]