Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Završetak berbe
  • 04.10.2015. 08:25

12 kuna/kg piširita uz puno ručnoga rada!

Piširit je porijeklom iz Srednje Amerike. Koristi se u kozmetičkoj i farmaceutskoj industiji, no primjerice, u Gruziji, njegove su latice važan začin jelima. U Hrvatskoj ga većina sadi kao ukrasnu biljku, no neke podravske obitelji njime se bave kao poljoprivrednom kulturom.

Foto: Snježana Blatarić
  • 1.040
  • 56
  • 0

Na području grada Ludbrega u Varaždinskoj županiji, brojna se obiteljska gospodarstva bave cvjećarstvom. Na površini od 2.000 m² cvijeće sadi i obitelj Blatarić iz Novog Sela Podravskog, no kao ljekovitu biljku. Riječ je o Tagetesu patuli, u Podravini poznatijem kao piširit.

"Sadimo ga već osam godina. Iako cijena varira od godine do godine, ipak se može zaraditi, a kad djeca idu u školu, pa na fakultet, novaca nikad dosta. Imamo sklopljen ugovor sa tvrtkom Trako-Agroludbreg d.o.o. iz Velikog Bukovca. Ovogodišnja otkupna cijena bila je 12,00 kn za kilogram. Ne prodajemo cijele cvjetove, već ih orezujemo i tvrtki predajemo svježe latice koje oni onda suše posebnom tehnologijom", priča nam Snježana Blatarić.

Slabo zastupljena poljoprivredna kultura

Presadnice uzgaja jedan drugi tvrtkin kooperant. Sadnja počinje u prvoj polovici svibnja, a berba dva mjeseca kasnije. I obično traje do kraja kolovoza, no ponekad se produži i na rujan.

"Piširit se ne može brati strojem, jer svi cvjetovi ne sazriju u isto vrijeme. Već isključivo ručno. I tako svakoga dana za vrijeme cvatnje, treba obići cijelo polje i ubrati cvjetove koji su spremni za tu fazu. I to je zapravo najveći posao, pa nam pomognu prijatelji i rodbina. Na polju se cvjetovi ubiru, no kod kuće opet svaki treba proći kroz ruke, jer se ne prodaje cijeli cvijet, već samo njegov gornji dio. Tako da posla s njim ima dosta. S druge strane, biljku ne treba tretirati nikakvim preparatima, uzgaja se ekološki, pa se na tome uštede vrijeme i novac", pojašnjava Snježana.

Osim nje i supruga Dražena, u berbi pomažu i kćerke studentice Nikolina i Mateja. Tim više što imaju praznike upravo u vrijeme kad s ovom biljkom ima najviše posla. Daleko od toga da ne bi htjele ljeto provesti i izvan polja, no znaju da je zarađeni novac namijenjen njima.

Voli sunce no treba mu i puno vlage

"Za uspješan uzgoj piširita potrebno je puno sunca, ali i prilično vlage koja pospješuje rast cvjetova. Površine pod piširitom ne navodnjavamo, no biramo tla koja nisu sklona prekomjernom isušivanju. Dakle posla s njim ima puno, treba uložiti i nešto novca, no nastavit ćemo ga saditi i dalje", kaže Snježana Blatarić.

Na području općine Mali Bukovec, još se nekoliko obitelji bavi ovim poslom, ali na manjim površinama.

Foto: Snježana Blatarić


Tagovi

Ludbreg Varaždinska županija Cvjećarstvo Snježana Blatarić Novo Selo Podravsko Ljekovita biljka Tagetes Patuli Podravina Piširit Trako-Agroludbreg d.o.o. Veliki Bukovec Orezivanje Cvjetovi Svježe latice Sušenje Presadnice Kooperanti Ručna


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs