Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Patogeni cvijeća
  • 27.01.2018. 11:30

Gljivične bolesti cvijeća u zatvorenom prostoru

Saznajte kako da prepoznate i suzbijete gljivična oboljenja koja izazivaju bolesti korijena, prizemnog dijela stabla i uvenuće cvijeća u zatvorenom prostoru.

Foto: JesusLeal/Pixabay
  • 475
  • 24
  • 0

Gljive iz roda Phythium spp., Phytophtora spp., Rhisoctonia spp., Fusarium spp., Verticilium spp. predstavljaju uzročnike bolesti korijena, prizemnog dijela stabla i uvenuće cvijeća u zatvorenom prostoru.

Ovo su zemljišni paraziti, koji se održavaju u zemljištu, u biljnim ostacima u vidu micelije ili u vidu reproduktivnih organa za prezimljavanje. Hladno i vlažno zemljište odgovara razvoju vrsta iz roda Phythium spp, Fusarium spp, a vlažno i toplo zemljište omogućavaju razvoj Rhisoctonia spp.

Kako prepoznati simptome?

Simptomi su različiti, u zavisnosti od fenofaze u kojoj je ostvarena zaraza, mjesta infekcije, biljnog organa i vanjskih uslova.

"Rasad i mlade biljke mogu biti zaražene u predjelu korijenovog vrata, koji nekrotira i oboljele biljke poliježu i brzo propadaju. Pri zarazi korijenovog vrata rasađenih biljaka uočava se mrka zona tkiva u prizemnom dijelu stabla. Zaražene biljke naglo venu i suše se. Mrka nekroza se javlja i na gornjim dijelovima stabla ili bočnim granama, najčešće u pazuhu lista. Gljiva preko lisne peteljke može prodrijeti i u lisku, što je rjeđa pojava. Na lišću se u početku javljaju sitne tamnozelene pjege, koje se vremenom povećavaju i suše", objašnjava dipl.inž. Branko Galović.

Uzročnici uvenuća biljaka dovode do začepljenja i propadanja sprovodnih žila stabla, obično u prizemnom dijelu. Prepoznat ćete po mrkoj boji sprovodnog sistema na poprečnom presjeku stabla.

Suzbijanje patogena

Kako biste riješili problem ovih patogena u zatvorenom prostoru, važno je da izvršite dezinfekciju zemljišta vodenom parom, suhom sterilizacijom ili hemijskim putem. Potrebno je vršiti drenažu zemljišta, izbjegavati ona teška zemljišta i provjetravati.

Foto: JesusLeal/Pixabay


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Gljive Cvijeće Branko Galović Zatvoren prostor Suzbijanje patogena


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97