Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lukovice i gomolji
  • 08.02.2020. 07:30

Proljetna sadnja lukovica i gomolja - na što obratiti pažnju

Lukovičasto i gomoljasto cvijeće čest je ukras u vrtu, a dolazi vrijeme njihove sadnje. Pročitajte na što treba obratiti pažnju i kako se sade pojedine vrste.

Foto: Depositphotos/OlgaPonomarenko
  • 13.532
  • 611
  • 0

Cvijeće koje raste iz lukovica i gomolja čest je ukras vrta, a neko od njih cvate i zimi u unutrašnjosti domova. Dijele se na ljetno-jesenske (sade se u proljeće, a cvjetaju ljeti i u jesen te se kupuju od veljače do svibnja) i proljetne (sade se u jesen, cvjetaju u proljeće, a kupuju od kolovoza do prosinca).

Nakon prestanka cvatnje listove lukovica je potrebno pustiti da u potpunosti uvenu. Nakon toga treba izvaditi i prosušiti lukovice, spremiti ih u papirnate vrećice te držati na suhom i hladnom mjestu kako bi bile spremne za sadnju u proljeće.  

Prilikom sadnje lukovica treba paziti na dubinu i kvalitetu tla u koje ih sadimo. Gomoljasto i lukovičasto cvijeće ne podnosi stajski gnoj i nepropusno tlo. Takvo tlo treba popraviti dodavanjem humusno-tresetnog supstrata koji rahli tlo, a ujedno je i gnojivo.

Kako se sade lukovice?

Lukovice treba saditi prema veličini, a pravilo je da je dubina sadnje 2 do 3 puta veća od njihove veličine. Prema tome, manje lukovice se sade na dubinu od 5 do 10 cm, a veće na dubinu od 10 do 20 cm. Proljetne lukovice nisu otporne na niske temperature pa ih je najbolje saditi početkom svibnja nakon što prođe opasnost od mrazeva. Sade se u fazi mirovanja: proljetne lukovice u jesen do kraja prosinca, ako zemlja nije smrznuta i ljetno-jesenske koje se sade u proljeće.  

Gomolji i lukovice imaju najljepše cvatove!

Najčešće se sade u skupinama jer tako njihova boja i oblik najbolje dolaze do izražaja. Treba paziti da ih se ne sadi pregusto, kako si ne bi međusobno oduzimale hranjive tvari i vlagu. Razmak sadnje je kod manjih lukovica od 5 do 7,5 cm, a kod većih i do 15 cm. Dno lukovica i gomolja treba ležati na rahlom tlu, a između njih ne treba biti zraka. Tako će se oni dobro ukorijeniti, neće doći do nakupljanja vode, a time ni truljenja.

Koje biljne vrste odabrati?

Za oblinu cvatnju dalija (georgina) potrebno je sunčano mjesto i plodno propusno tlo. Kada kopate jamu, odmah stavite i oslonac na kojega ćete ih kasnije privezati. Dalija zahtijeva redovito zalijevanje i prihranjivanje svaka tri tjedna. Ocvale cvjetove redovito uklanjajte. Dalija se uzgaja i iz sjemena, a izvađene gomolje nakon cvatnje treba staviti u pijesak ili treset. Cvatnju možete ubrzati tako da ih sadite u lonce, a treba ih ostaviti u zatvorenom prostoru do druge polovice svibnja i tada ih presaditi na otvoreno.

Kana naraste do 80 cm visine, a ponekad i više, cvate od lipnja i sve do kasne jeseni, dok se ne pojave prvi mrazevi. Odgovara joj sunčan položaj. Ima velike dekorativne listove, a cvate žutom, narančastom i u nijansama crvene boje. Sredinom listopada potrebno ju je prikratiti. Izvađene gomolje spremiti na mjesto na kojem temperatura na pada ispod 0°C.

Radovi u svibnju: Kako da vaš vrt zasja gladiolama i dalijama

Gladiole se sade na sunčana mjesta koja su zaštićena od vjetra. Dubina sadnje je od 10 do 13 cm, a razmak sadnje od 10 do 15 cm. Najbolje ih je saditi u skupine od 5 do 7 biljaka iste boje, a kako bi neprestano cvale tijekom cijelog ljeta sade se od sredine travnja do sredine lipnja u razmacima od 14 dana, budući da cvatnja jednog cvjetnog klasa ne traje duže od dva tjedna. Sade se u skupinama dovoljno blizu jedna drugoj kako bi se međusobno podupirale i nije im potreban dodatan potporanj. Osim kao vrtno cvijeće, idealne su i kao rezano cvijeće za bukete i vaze.

Frezija ima jak miris, a uzgaja se najčešće kao cvijeće za rez, njezini se gomolji sade krajem travnja kako bi cvala od kolovoza do listopada. Mjesto na kojem se uzgajaju treba biti polusjenovito i zaštićeno od vjetra, a tlo plodno i propusno. Sade se na dubinu od 5 do 8 cm, a razmak između gomolja je 10 cm. Iz svakog posađenog gomolja izrast će 4 do 6 cvjetnih stapki s 10 do 15 mirisnih cvjetova. Ako ih ne režemo, potjerat će nove cvjetne stapke, nakon što se prve osuše. Zahtijevaju redovno zalijevanje i to u jutarnjim satima.

Ljiljan: egzotičan, mirisan, unosan - kako ga uzgajati

Za uzgoj ljiljana potrebno je osunčano mjesto jer će se u suprotnom stabljike iskriviti u potrazi za suncem. Za razliku od cvijeta, stabljika podnosi sjenu pa ih treba saditi u travnjak ili niske pokrivače tla. Lukovice nemaju zaštitni omotač pa se radi toga lako osuše. Vršak lukovice treba pokriti slojem zemlje debljine oko 10-ak cm, a potrebno ih je zalijevati redovno. Ljiljani ne podnose presađivanje i najbolje uspijevaju na mjestu na kojem su prvi puta posađeni.

Anemona ili šumarica je biljka koja može uljepšati svaki prostor. Prije proljetne sadnje gomolje se preporučuje namočiti u hladnoj vodi, 24 sata prije jer će se tako lakše i brže primiti. Što se tiče jesenske sadnje, gomolje je zimi obavezno pokriti i dodatno zaštiti od niskih temperatura, mrazeva i padalina. Idealno mjesto za sadnju je lagani hlad jer biljka ima osjetljive cvjetove zbog kojih ne smije biti na izravnom suncu. Zalijevanje je potrebno jednom tjedno, a ljeti i do dva puta tjedno. Ova biljka je poznata po izrazito sporom rastu, pa je prilikom njenog uzgoja potrebno strpljenje.


Tagovi

Lukovice Gomolji Proljetna sadnja Cvijeće


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]