Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bojan Jurić
  • 07.07.2017. 13:30

Simbiozom paulovnije i bazge do bolje zarade

Težeći dohodovnim kulturama, Bojan Jurić je ponajprije posadio paulovniju, a sada u njezinoj sjeni planira uzgajati i bazgu kako bi u ekološkoj proizvodnji ostvario što veći profit.

  • 7.317
  • 476
  • 0

S obzirom na to da je paulovnija zbog iznimno brzog rasta i visoke kvalitete drveta obećavajuća investicija čiji je najvažniji segment korištenje u svrhu proizvodnje biomase, površine istočne Hrvatske bilježe sve veću sadnju princezinog drveta imenovanog u čast Anne Paulownie, kraljice Nizozemske, kćeri cara Pavla I.

Da je tome tako, svjedoči i marljivi uzgajivač Bojan Jurić o kojemu smo više puta pisali, a koji u ovo vrijeme uz paulovniju teži još jednoj dohodovnoj kulturi koja će rasti u polusjeni princezinog drveta te tako predstavljati idiličnu organsku ekološku simbiozu.

Upravo stoga, danas istražuje o bazgi Sambucus nigra, hvalevrijedne sorte Hasberg čija se karakterista ogleda u vrlo skromnim uvjetima uzgoja, te ljekovitim svojstvima.

U jesen kreće prvi pokus entuzijasta

"Polazeći od činjenice koja kazuje da bazga u plantažnom uzgoju isrcpljuje oranični sloj tla, postavljam hipotezu da ću postići harmoniju rasta Paulownie Elongate i bazge, pri kojoj će paulovnija svojim rastom hraniti bazgu, uz naravno, obavezno i neizostavno navodnjavanje. Upravo stoga, jesen 2017. obilježit ću sadnjom pokusnih 200-tinjak sadnica bazge u mladom nasadu paulovnije gdje je između sadnica u ovo vrijeme zasađen batat.

Gospodarstvenici, što da vam drugo savjetujem, osim da budete poljoprivrednici entuzijasti, baš poput mene koji volim sve isprobavati na vlastitoj koži. Obećajem vam da ću ovaj pokus popratiti s svim relevantim podacima, te strukom i znanjem od kojeg će i mnogi od vas imati koristi.

Samu sadnje planiram izvršiti pri razmaku od četiri metra, te ju kao takvu formirati u deblo pod uvjetom da dolazi nasuprot dvije sadnice paulovnije iliti slikovito rečeno cik - cak", priča zanesenjak Jurić koji je upornim radom stekao mnoge sljedbenike, a da je tome tako, svjedoči i već sad zainteresirana grupacija iz UK za planirani otkup bazge iz srca Paulownie.


Povezana biljna vrsta

Bazga

Bazga

Sinonim: Crna bazga, zovina, zovika, bazgovina, bazika, bazovina, bažovina, boza, šambik, crna zova | Engleski naziv: Black elder, elderberry | Latinski naziv: Sambucus nigra L.

Bazga je većinom drvenasta biljka, dok se rjeđe mogu naći kao zeljaste višegodišnje biljke. Poznato je 40-tak vrsta bazge, a sve su pripadnice roda Sambucus. Rasprostranjene su... Više [+]

Tagovi

Bojan Jurić Pokus Bazga Paulownia


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.