Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spiralni vrt
  • 04.09.2016. 10:30

Spiralni vrt aromatičnog bilja kao izvor zdravlja

Vehid Ibraković iz Slavonskog Broda uzgajivač je aromatičnog bilja koji je izgradio spiralni vrt prepun kvalitetnih, zdravih i aromatičnih biljaka.

Foto: Vehid Ibraković/Facebook
  • 3.584
  • 460
  • 0

Vehid Ibraković iz Slavonskog Broda uzgajivač je aromatičnog bilja koji je izgradio spiralni vrt prepun kvalitetnih, zdravih i aromatičnih biljaka. U spiralnom vrtu ima kadulje, melise, matičnjaka, pčelinje trave koja je vrlo ukusna i mirisna, smilje, neven, mažuran koji je dobar kao začin ili dodatak u travarice.

"Od matičnjaka se dobije sok specifičnog okusa, a priprema se kao i sok od bazge. U vrtu se nalazi i biljka miloduh ili izop koja je pomalo zaboravljena biljka, a medonosna je i pčele je vole", ističe Vehid.

Pored spiralnog vrta uređuju i gredicu u koju će posaditi presadnice. Od kvalitetnih i ljekovitih biljaka imaju i čuvarkuću, koja se može koristiti za upalu uha, za razne bolove u organizmu. Zatim kadulju, koju su u srednjem vijeku nazivali spasiteljicom. Samo to ime puno znači, ističe Vehid, u periodu kada se pojavila kuga pa je kadulja bila glavna biljka za dezinfekciju prostora. Kadulja se jednostavno razmnožava, stavili su jednu presadnicu u spiralu, a sada imaju niz grmova.

Muškatna kadulja, također pomalo zaboravljena biljka, se nalazi u spiralnom vrtu a Vehid ističe kako se nekada koristila u proizvodnji piva, za aromatiziranje piva, a i ona se vrlo lako razmnožava.

Vlasac, pelin, ruta, ricinus, lavanda, lavandin, timijan, samo su neke od zdravih i kvalitetnih biljaka koje se mogu naći u Vehidovom spiralnom vrtu.

Foto: Vehid Ibraković/Facebook


Povezane biljne vrste

Kadulja

Kadulja

Sinonim: Ljekovita kadulja, žalfija, šalvija | Engleski naziv: Shop sage | Latinski naziv: Salvia officinalis L.

Kadulja ima raznoliku namjenu, no najčešće se upotrebljava za dobivanje eteričnog ulja. Čaj od kadulje služi za obloge za rane te za ispiranje usta i grla radi dezinfekcije.... Više [+]

Timijan

Timijan

Sinonim: Manji sanseng, timljan, vrtni timijan, majčina dušica | Engleski naziv: Garden thyme | Latinski naziv: Thymus vulgaris L.

Timijan je sastojak mješavine čajeva protiv kašlja, a eterično ulje se primjenjuje kao antiseptik. Osušeni timijan koristi se kao začin. Samonikla vrsta T. serpyllum u našim... Više [+]

Tagovi

Spiralni vrt Aromatično bilje Kadulja Začin Čaj Ljekovite Timijan


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]