Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grupacija proizvođača i prerađivača smilja
  • 27.03.2017. 18:00

Zasađeno 30 miliona stabljika smilja

Što se tiče destilerija za preradu smilja zaključeno je kako u ovom trenutku sve općine raspolažu s dovoljno prerađivačkih kapaciteta, koji mogu zadovoljiti potrebe proizvođača.

  • 535
  • 25
  • 0

Oko 30 miliona stabljika smilja zasađeno je po općinama Neum, Stolac, Ravno, Široki Brijeg, Posušje, Mostar, Grude, Ljubuški, Čitluk i Tomislavgrad dok još nisu dobiveni podaci za Čapljinu te se isti očekuju do idućeg sastanka Grupacije proizvođača i prerađivača smilja, istaknuto je na sastanku Grupacije proizvođača i prerađivača smilja, održanom u Privrednoj/gospodarskoj komori u Mostaru.

Sastankom je predsjedao predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja gosp. Dinko Dujmović, dok su sastanku prisustvovali predstavnici proizvođača i prerađivača smilja s područja tri županije ŽZH, HNŽ te HBŽ.

Što se tiče destilerija za preradu smilja zaključeno je kako u ovom trenutku sve općine raspolažu s dovoljno prerađivačkih kapaciteta, koji mogu zadovoljiti potrebe proizvođača. Vezano uz Prijedlog općeg Ugovora o partnerstvu, jedan od kreatora Ilija Kožulj, naglasio je da je Prijedlog završen u cijelosti te kako bi ga trebalo što je prije potpisati jer sezona nije još počela.

Na kraju se nazočnima obratio dopredsjednik Grupacije koji je nazočnima objasnio kako je opći Ugovor o partnerstvu dragovoljni pravni posao koji potpisuju proizvođači, prerađivači smilja, Gospodarska/Privredna komora FBiH i Federalni Agromediteranski zavod (FAZ) iz Mostara.

Zaštita proizvođača i prerađivača

Ugovor proizvodi pravne učinke, a sve iz razloga kako bi se zaštitila proizvodnja i prerada smilja na ovim područjima, a tek potom bi se zaključivali ugovori između prerađivača i proizvođača smilja, opet na dragovoljnoj osnovi, gdje bi domicilna destilerija zadržala pravo koje joj omogućuje da putem svog internog standarda otkupljuje ili ne otkupljuje smilje u sirovom stanju od pojedinih proizvođača smilja, uz obveznu analizu ulja kod FAZ-a u Mostaru pod uvjetima propisanim općim Ugovorom o partnerstvu, te Ugovorom o kupoprodaji zaključenim između prerađivača i proizvođača smilja.

Isto tako pohvalio je kreatore općeg Ugovora o partnerstvu rekavši kako su napravili vrlo dobar posao jer taj ugovor štiti prerađivače i proizvođače smilja, a poglavito male proizvođače smilja, te kako je intencija osnivanja Grupacije proizvođača i prerađivača smilja unutar Gospodarske komore FBiH, jedini ispravan i zakonit put kojim se želi i može zaštititi hercegovačko smilje kao brand Hercegovine.


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Smilje Grupacija proizvođača Mostar


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]