Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 22.08.2013.

Prava istina o potporama u poljoprivredi!

Portal agroklub napravio je pregled i analizu svih isplaćenih potpora u poljoprivredi u zadnjih 5 godina! Kliknite na gornji link 'Isplaćene potpore'

  • 4.055
  • 217
  • 0

Posljednji prosvjedi odnosno njihova glavna tema - isplata potpora poljoprivredi - ponovno je podijelila javnost na one koji sumnjaju u njihovu opravdanost/svrhu i one kojima zasigurno ne pomažu dovoljno da bi opstali na tržištu. Mainstream mediji vođeni logikom preživljavanja branili su interese kapitala i gotovo da nismo imali prilike čuti kvalitetan i konstruktivan neutralan i/ili stručan komentar.

Sama činjenica da godinama slušamo istu priču s terena govori u prilog tezi da nešto nije u redu, da sustav potpora nije dovoljno prilagođen onima radi kojih je i kreiran. Ta tema je već obrađena u tekstu: Nazovimo stvari pravim imenom, pa ju nećemo ponavljati.

Što govore podaci analize potpora?

U odnosu na prošlu godinu bilježimo ozbiljan pad ukupnog iznosa isplaćenih potpora i što je još veći problem i veliki pad od 10% broja gospodarstava koji su u sustavu potpora. Iz podataka HZMO-a vidljivo je da se izrazito snažno smanjila zaposlenost kod individualnih poljoprivrednika u prošloj 2012. godini od čak 7%! Drugim riječima, veliki broj ljudi bježi od poljoprivrede, a što je na koncu rezultiralo i smanjenjem proizvodnje te povećanjem uvoza prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda. A godinama pričamo o važnosti samodostatnosti hrane i uvozno-izvozne bilance!?

U tablicama i grafikonima koje možete pogledati putem gonjeg linka 'Isplaćene potpore' imamo iznimno zanimljivih podataka iz kojih zaključke možete izvući sami. Samo neke od njih su sljedeće:

67% poljoprivrednika iz kategorije socijale

Čak 81.000 gospodarstava (67%!) dobija manje od 10.000kuna potpora godišnje - ukupno manje od 325.000.000kn ili 11% od ukupnog iznosa potpora. Koliko je iznos od npr 2.000 kuna stimulativan i razvojno orjentiran? Nameće se i jednostavno pitanje koliko je službenika agencije za plaćanje potrebno za obradu 81 tisuće zahtjeva koji nemaju perspektivu spasa, a razvoja pogotovo? Koliko oni koštaju?

200 najvećih odnosi četvrtinu proračuna!

200 najvećih tvrtki dobija više od milijun kuna godišnje odnosno četvrtinu svih potpora ukupno 687.000.000kn - cca. 23% od ukupnog iznosa potpora.

Brojevi ne lažu! Pogledajte analizu, ukupnu i po županijama, a putem pretrage možete provjeriti i popise svih isplata u zadnjih 5 godina.

Klik na: Isplaćene potpore


Informacije su obrađene i pripremljenje za prikaz na temelju javno objavljenih popisa Agencije za plaćanje u poljoprivredi , ribarstvu i ruralnom razvoju. Ovi podaci su isključivo informativnog karaktera, pripremljeni u dobroj vjeri. Podatke koristite na vlastitu odgovornost, a za eventualne štete nastale korištenjem ovih informacija ne odgovaramo.

Autor: MMK


Tagovi

Analiza Potpore Istina Poljoprivredna politika Informacije

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]