Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 17.11.2020. 09:00

Podrijetlo meda hrvatskih pčelinjaka možete utvrditi putem aplikacije

Osim toga, putem aplikacije, potrošačima je omogućeno pretraživanje te pronalaženje pčelara u svojoj blizini, kako bi mogli kupiti domaći med, pojašnjavaju iz HAPIH-a.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
  • 844
  • 134
  • 0

Uz pomoć aplikacije možete lako i nedvojbeno utvrditi podrijetlo meda koji se nalazi na policama u trgovini ili u vašim kućanstvima, a ima oznaku Med hrvatskih pčelinjaka, poručuju iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

"Jednostavnim upisivanjem serijskog broja naljepnice kojom je označena staklenka u aplikaciju možete provjeriti podatke o podrijetlu (osnovni podaci o proizvođaču, naziv OPG-a, adresa) kao i podatke o vrsti meda, datumu vrcanja i mjestu paše na kojem je proizveden.

Osim toga, putem aplikacije, potrošačima je omogućeno pretraživanje te pronalaženje pčelara u svojoj blizini, kako bi mogli kupiti domaći med“, pojašnjavaju iz HAPIH-a.

Aplikaciju možete pronaći ovdje.

Podsjećamo, Med hrvatskih pčelinjaka neobvezni je sustav označavanja kojeg provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu s ciljem informiranja potrošača o podrijetlu i utvrđenoj kvaliteti meda proizvedenog na našim pčelinjacima.

Korisnici Znaka su pčelari (OPG, Objekti za primarnu proizvodnju pčelinjih proizvoda) koji su upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka, a koja se vodi u Hrvatskom pčelarskom savezu i Ministarstvu poljoprivrede. Kvaliteta koji nosi znak Med hrvatskih pčelinjaka kontrolira se u laboratoriju ove Agencije.

Ova oznaka postala je ujedno i sastavni dio nacionalne staklenke za med. Projekt podupire Ministarstvo poljoprivrede s ciljem veće prepoznatljivosti ove slatke namirnice proizvedene na hrvatskim pčelinjacima.

HAPIH preuzima provedbu označavanja znakom Med hrvatskih pčelinjaka

Odlukom Ministarstva poljoprivrede, provedbu neobveznog sustava označavanja putem zaštićenog znaka od 1. kolovoza 2020. godine preuzela je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).


Tagovi

HAPIH Med Aplikacija Med hrvatskih pčelinjaka


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner