Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • WinBees
  • 18.12.2018. 14:00

Termos-košnica Dragana Spaića pobjednik takmičenja za najbolju inovaciju

Predstavnik ekipe WinBees, Dragan Spaić izjavio je da njihova inovacija nudi potpuno novo rješenje u odnosu na postojeće stanje tehnike.

Foto: Vlada RS
  • 524
  • 50
  • 0

Jedan od pobjednika takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj ove godine je ekipa WinBees iz Trebinja, odnosno Dragan Spaić, a njegova inovacija o kojoj smo na Agroklubu već pisali, nudi novo konstruktivno rješenje nastavka kao osnovnog dijela košnice.

Dragan Spaić osmislio termos-košnicu, pobrao nagrade diljem svijeta, a i pčele su mu zahvalne

Predstavnik ekipe WinBees, Dragan Spaić izjavio je da njihova inovacija nudi potpuno novo rješenje u odnosu na postojeće stanje tehnike.

"Novina našeg rješenja je u tome što je nastavak konstruisan tako da se sastoji od nosećeg rama i troslojnih stranica. Unutrašnji sloj tih troslojnih stranica čini meko drvo, srednji stiropor, a spoljašnji dvoslojna plastika" istakao je Spaić i naglasio da je ove godine bila velika konkurencija i čestitao svim učesnicima finala jer je, kako je rekao, veliki uspjeh da se dođe do ovog nivoa takmičenja.

Druga ekipa je "Lakše nego metlom" iz Istočnog Sarajeva, čija inovacija nudi unapređenje procesa čišćenja kotla termoelektrane. Ove dvije ekipe osvojile su isti broj poena, stoji u saopštenju Vlade RS. 

Zajednički projekt Republike Srpske i Srbije

Član Organizacionog tima takmičenja za najboljuu tehnološku inovaciju iz Srbije Vladimir Nikić izjavio je da finale pokazalo kako sinergija i prenošenje znanja između Srbije i Republike Srpske podstiče inovativnost. "Vidjeli smo inovacije iz pet gradova Srpske koje pokazuju potrebu da se ova tradicija nastavi i da već krenu timovi sa pripremama za takmičenje za narednu godinu", naveo je Nikić napomenuvši da Republika Srpska i Srbija zajednički realizuju ovo takmičenje u prva tri kruga, a kada se dođe do polufinala takmičenja se razdvajaju.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka, saorganizator takmičenja i predsjednik žirija Drago Gverić izjavio je da ove godine bilo 27 prijavljenih timova, a u finale je ušlo šest najboljih.

Timovi im zadali glavobolju

"Žiri nije imao nimalo jednostavan zadatak jer je teško napraviti razliku i pozicionirati timove među kojima su razlike male. Timovi su nam zadali priličnu glavobolju i rezultat je to pokazao jer prvi put prvo mjesto dijele dva tima, a isti broj bodova su imali treće i četvrto mjesto", istakao je Gverić dodajući da su takmičenja ovakvog tipa pozitivna i mogu široj zajednici da demonstriraju kakav je značaj inovacija i napredovanja tehnologije.

Kroz takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju za 12 godina prošlo je ukupno 290 timova u kategorijama inovativnih ideja, realizovanih inovacija i potencijala i nagrađeno ukupno 94 tima u vrijednosti od 427.000 KM.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju predstavlja rezultat saradnje Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske čiji je cilj podsticanje inovativnosti i preduzetništva, podrška inovatorstvu, pomoć u pokretanju poslova, promociji inovacija te podsticaj njihove komercijalizacije.


Tagovi

WinBees Termos-košnica Inovacija Srbija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.