Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministri poljoprivrede EU
  • 05.06.2019. 15:00
  • Bukurešt, Rumunjska

Biogospodarstvo je prilika za poljoprivredu i poljoprivrednike jugoistočne Europe

U Bukureštu je održan neformalni sastanak ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica EU.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 305
  • 35
  • 0

Neformalni sastanak ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica EU na kojem je Hrvatsku predstavljao potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, održao se u Bukureštu u kontekstu rumunjskog predsjedanja Vijećem Europske unije. 

"Na neformalnom sastanku u Bukureštu s kolegama ministrima poljoprivrede i ribarstva iz EU razgovarao sam na temu bioekonomije. Zaključili smo kako su pred poljoprivrednim sektorom brojni izazovi koji zahtijevaju inovativna rješenja i promjenu pristupa u načinu vođenja politike. Istovremeno, biogospodarstvo predstavlja iznimnu priliku za poljoprivredu i poljoprivrednike u zemljama jugoistočne Europe i mi ćemo znati iskoristiti taj potencijal. Smatram kako je nužno dodatno potaknuti poljoprivrednike, ali i sve ostale dionike u sektoru, na sudjelovanje u biogospodarstvu te na bolje prihvaćanje inovacija i istraživanja kroz razne mjere financirane iz EU fondova.

Razgovarali smo i o dosadašnjem napretku u procesu usvajanja reforme ZPP-a i zaključili kako je još dosta posla pred nama prije nego što usuglasimo paket koji ćemo moći sa zadovoljstvom predstaviti našim poljoprivrednicima, znajući da im donosimo pojednostavljeni i učinkovitiji okvir za provedbu", izjavio je ministar, navodi se na stranici Ministarstva.

Ministri su, dodaje se, raspravljali na temu "Istraživanje u poljoprivredi i biogospodarstvu – izgradnja sinergija". Rumunjsko predsjedništvo u svom radnom dokumentu podsjeća na raznolike izazove pred kojima se nalazi poljoprivredni sektor, a koji zahtijevaju rješenja u obliku održive proizvodnje hrane i proizvodnje biomase za biogospodarstvo. U tom kontekstu ukazuje se na važnost poljoprivrednih istraživanja, koja trebaju biti više usmjerena na ostvarivanje EU ciljeva i održivih ciljeva razvoja. 

Sastanak se tijekom dva dana održavao pod predsjedanjem ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Rumunjske Petra Daea uz prisustvo ministara poljoprivrede zemalja članica, povjerenika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogana, generalnog direktora Europske komisije Jerzy Plewe, generalnog direktora Glavnog tajništva Vijeća Europske unije Angel Boixareu Carrere i glavnog tajnika Copa Cogece Pesonen Pekka Juhana.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministri poljoprivrede EU Bioekonomija Biogospodarstvo Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]