Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU Fito BiH
  • 21.04.2017. 18:00

Certificirati sjeme u skladu sa standardima OECD-a

Sa savjetnikom na Projektu EU-FITO-BiH Eligiom Malusom sastao se federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić.

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 566
  • 31
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sastao se sa Eligiom Malusom, savjetnikom na Projektu EU-FITO-BiH koji je informirao ministra o rezultatima projekta.

Teme razgovora bile su i buduće potrebe u fitosanitarnom sistemu, pogotovo kada je riječ o Federalnom zavodu za poljoprivredu u Sarajevu i Agromediteranskom institutu u Mostaru.

Jedan od važnih aspekata je certifikacija sjemena u skladu sa standardima OECD-a, što bi praktično omogućilo bh. poljoprivrednim proizvođačima da izvoze sjeme u bilo koju zemlju svijeta.

Bitni aspekti su i akreditiranje te monitoring karantenskih štetnih proizvoda. Ministar Dedić i gospodin Malusa su potcrtali i važnost ovog monitoringa na državnom nivou.

Na današnjem sastanku je istaknuto da su u okviru Projekta EU-FITO-BIH realizirane aktivnosti koje predstavljaju dodanu vrijednost poljoprivredi, a ovom prilikom razgovarano je i o daljoj podršci Italijanske agencije za saradnju i razvoj.

Foto: fmpvs.gov.ba


Tagovi

EU Fito Projekt Federalno ministarstvo Sjeme


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.