Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodni resursi
  • 06.01.2016. 16:55

Hrvatska prolijeva vodu iz uvoza

Sve velike rijeke koje prolaze kroz Hrvatsku, poput Save i Dunava, imaju izvore u drugim zemljama. Količina vode u krškim rijekama uvelike uvisi o padalinama, osobito snijega na planinama Dinarida. Zbog toga smo obavezni dodatno paziti na resurse s kojima raspolažemo

Foto: pixabay.com
  • 420
  • 49
  • 0

Za proizvodnju jednog kilograma rajčice potrebno je u prosjeku 214 litara vode, a kilograma jabuke čak 822 litara vode, podaci su izneseni na predstavljanju projekta Save H2O čiji je nositelj Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA).

Projektom Save H2O - Save Water for an Horizon of Opportunities se želi dodatno aktualizirati tematika očuvanja okoliša i vode kao najvrijednijeg prirodnog resursa.

Financiran sredstvima Europske unije Erasmus+ te čija vrijednost iznosi 286.712,00 €. Projekt je započeo s provedbom 1. rujna 2014. i trajat će do 31. kolovoza 2016. Osim AGRRA-e kao nositelja projekta, u projektni konzorcij je uključeno još sedam partnera iz Hrvatske, Belgije, Nizozemske, Italije, Portugala i Grčke.

Novi projekt AGRRA-e

Opće je mišljenje kako je Hrvatska bogata vodom, ali s time se ne slažu svi stručnjaci. Dio njih je upravo suprotnog mišljenja.

"Poljoprivreda i prehrambena industrija imaju osobitu ulogu u očuvanju vodnih resursa. Primjer kako se to radi mogu nam biti izraelske tvrtke koje paze na svaku kap vode. Mjerenjem obujma i izvora vode potrošene u proizvodnji proizvoda shvaćamo koliko produktivno se koriste resursi pitke vode - to jest, koliko je jedinica proizvodnje proizašlo iz svake litre potrošene vode.

Ova mjera učinkovitosti može se primijeniti na količinu potrošene vode, zeleni i plavi vodni otisak, kao i na količinu asimilacije kapaciteta, sivi vodni otisak. Ako smo proizveli proizvod s manjim sivim vodnim otiskom, smanjili smo pritisak na resurse pitke vode i manje pridonijeli degradaciji kvalitete vode", kaže voditeljica projekta Ivana Dević.

Smanjiti i osuvremeniti potrošnju vode u poljoprivredi

Svijet je prekriven vodom. Na vodenoj polutci našeg planeta ona zauzima 92% površine, a na kopnenoj 51%. S druge strane pitke vode ima samo 1%. Podatak koji dovoljno govori koliko je važno paziti na korištenje vode u svakodnevnom životu i primjenjivanje tehnologije čistije proizvodnje u inudstriji.

U skladu sa svojom aktivnosti podizanja kvalitete života ljudi u ruralnom području Zadarske županije, AGRRA aktivno radi na očuvanju biološke i krajobrazne raznolikosti uz održivo korištenje prirodnih resursa te na zaštiti okoliša i prirode. Ovim projektom AGRRA potiče usvajanje modela održive potrošnje vode s dvostrukim ciljem: smanjenje potrošnje vode i smanjenje troškova opskrbe vodom. Naime, unatoč uvriježenom mišljenju kako problem nedostatka vode pogađa samo zemlje u razvoju ili one pogođene ratom i sukobima, prema podacima Svjetske banke problem nedostatka vode ozbiljno je pitanje i u mnogim razvijenim svjetskim zemljama.

U sklopu ovog projekta izradit će se set nastavnih materijala i alata kojima će se pružiti potrebna znanja i vještine za procjenu vodnog otiska u malim i srednjim poduzećima. Vodni otisak mjeri količinu vode koja se potroši za proizvodnju pojedinog proizvoda ili usluge koju koristimo.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Save H2O AGRRA Ivana Dević Poljoprivreda Održiva potrošnja vode


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]