Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša i kriza
  • 21.09.2021. 14:00

Isplatite 15 miliona KM u što kraćem roku, zahtijeva UPFBiH

Suša i globalna ekonomska kriza dovest će do masovnog gašenja RPG i nastavka egzodusa, što nas dovodi u potencijalno kataklizmičnu situaciju.

Foto: Depositphotos/kalinovsky
  • 561
  • 88
  • 0

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH ovih se dana obratilo Vladi Federacije Bosne i Hercegovine sa zahtjevom u kojem traže hitnu i neophodnu pomoć u vidu isplate prijeko potrebnih sredstava kojima bi se sanirale posljedice elementarne nepogode, točnije suše, ali i globalne ekonomske krize, koja se, kako ističu, evidentno odražava na proizvodnju i opstanak poljoprivrede u FBiH. 

Naglašavaju kako je cjelokupna poljoprivredna proizvodnja u ovoj i prethodnoj godini doživjela ogromne štete te da su proizvođači suočeni sa nemogućnošću nastavka proizvodnje.

"Prijeti im gašenje registrovanih gazdinstava, što bi u konačnici dovelo do nesagledivih posljedica po cjelokupno stanovništvo u BiH. Uz sve probleme koje naša država ima na političkom planu i ugroženosti od strane vanjskih faktora, mogla bi se desiti i katastrofa, odnosno glad", zabrinuto upozoravaju. 

Veliki poremećaji u cijenama sjetvenog materijala

Pišu kako su već upoznali Vladu FBiH s tim da je na tržištu došlo do ogromnih poremećaja u cijeni stočne hrane, žitarica, umjetnog gnojiva te svih ostalih potreba za održavanje proizvodnje, odnosno sjetvu. Također, ističu, obaviješteni su kako je Vlada FBiH izdvojila vanredna sredstva u iznosu od 15 miliona KM planiranog Budžeta za 2021. godinu. 

Sve što se uloži u poljoprivredu, smanjiće ovisnost o uvozu!

"Ovim putem zahtijevamo da se ista sredstva u što kraćem roku, odnosno odmah po isteku III obračunskog kvartala u poljoprivredi 1.10.2021. hitno, a u skladu s odlukom Vlade, koja bi bila donesena, distribuiraju svim registrovanim proizvođačima, u iznosu od 25 posto od ostvarene proizvodnje u tekućoj godini, odnosno vanredni kvartal", poručuju dodavši da isplatu treba izvršiti za sve vrste proizvodnje i direktno preko FMPVŠ, na uobičajeni način, bez distribucije drugim nivoima vlasti zbog efikasnosti i hitnosti. 

Nadalje pišu kako je obračun za 2021. godinu podesan za proizvodnje koje je moguće pratiti kroz sistem. U slučaju da se isti ne može pratiti, treba uzeti u obzir proizvodnju, odnosno obračunsku jedinicu iz 2020. godine za proizvodnje koje su zasnovane u 2021.

Posljednja šansa za opstanak poljoprivrednika ?!

"Za sve one proizvodnje koje se ne nađu u ovom modelu, odnosno za novouspostavljene proizvodnje, isplatu izvršiti nakon IV kvartala, odnosno na kraju ove godine", njihova je preporuka s pojašnjenjem da bi se ovim načinom postigla sveobuhvatna i vrlo široka podrška opstanku proizvodnje hrane na teritoriji FBiH, a istovremeno bi se trebalo pristupiti izradi Plana za 2022. godinu koja će takođe biti veoma zahtjevna. 

Na kraju napominju da je ovo hitna i neophodna mjera koja ima za cilj spas proizvodnje, pripreme za jesenju sjetvu, nabavku stočne hrane i to po cijenama koje su još uvijek podnošljive te predstavlja posljednju šansu za opstanak proizvođača.

"U suprotnom naša predviđanja govore da nam prijeti masovno gašenje RPG i nastavak egzodusa, što nas dovodi u potencijalno kataklizmičnu situaciju", zaključuju. 


Tagovi

Suša Ekonomska kriza Cijene Sredstva Vlada FBiH Udruženje poljoprivrednika


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.