Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suradnja s Izraelom
  • 02.10.2020. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Izvoz hrvatske govedine u Izrael uskoro bi mogao biti odobren?

Hrvatskoj je strani upućen dodatni upitnik vezano uz odobravanje izvoza goveda i mesa, otkrio je veleposlanik Izraela Ilan Mor na sastanku s predsjednicom Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijanom Petir. 

Foto: Hrvatski sabor
  • 618
  • 669
  • 0

Hrvatska još uvijek ne može izvoziti meso i prerađevine u Izrael, a potrebno je otvoriti i prostor za snažniji izvoz šećera, našeg glavnog izvoznog proizvoda, naglasila je na jučerašnjem sastanku s veleposlanikom Ilanom Morom, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir

Naime, kako je priopćeno iz Odbora, dvije države već dugi niz godina pregovaraju o mogućnosti izvoza goveda i mesa.

"Prostor postoji, a Izrael je otvoren za svaku vrstu suradnje, pa tako i u prepoznavanju poljoprivrednih proizvoda koji mogu biti predmetom vanjskotrgovinske razmjene", istaknuo je Mor dodajući da je hrvatskoj strani upućen dodatni upitnik vezano uz odobravanje izvoza goveda i mesa te "izrazio nadu u skoro započinjanje postupka odobrenja istoga".

Razgovora je, dakako, bilo i o navodnjavanju u kojemu ova država prednjači. Hrvatska, pak, trenutno navodnjava oko 2,5% obradivih poljoprivrednih površina. U ovom programskom razdoblju sustavi se financiraju iz Programa ruralnog razvoja (17 projekata na površini od 7.000 hektara, u vrijednosti od gotovo 670 milijuna kuna), dok je u nacrtu Strategije razvoja poljoprivrede do 2030. godine planirano pod navodnjavanje staviti još 25.000 ha. 

Veleposlanik je istaknuo i da je Izrael voljan podijeliti znanja i iskustva u primjeni visokorazvijenih tehnologija i znanja u upravljanju poljoprivrednom proizvodnjom, a koja su usko vezana uz ekonomično iskorištavanje resursa, prvenstveno vode, a posredno i uz zaštitu prirode i okoliša. "Sve u cilju podizanja stupnja produktivnosti naše poljoprivrede", te je već uspostavljena suradnja na projektu navodnjavanja u Virovitičko-podravskoj županiji, a zainteresirani su za takav vid suradnje i u drugim županijama. 

Poznato je i da je ova zemlja lider u svijetu u primjeni know-how poljoprivredne proizvodnje (staklenička proizvodnja i pripadajuća oprema, plantažno maslinarstvo i proizvodnja citrusa) za što su zainteresirani predstavnici hrvatskog proizvođačkog sektora. Prostora za bolju suradnju dvaju država, zaključuje se u priopćenju, itekako ima. 


Tagovi

Izrael Navodnjavanje Ilan Mor Marijana Petir Izvoz šećera Izvoz govedine


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]