Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada na OPG-u
  • 14.08.2021. 12:00

Kako registrirati objekt prerade poljoprivrednih proizvoda biljnog podrijetla

Želite li proizvoditi marmelade, džemove, ulja i slične proizvode morate registrirati objekt prerade proizvoda biljnog podrijetla u - Ministarstvu zdravstva.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
  • 1.991
  • 301
  • 0

Ako želite proizvoditi marmelade, džemove, ulja i slične proizvode na poljoprivrednom gospodarstvu, morate registrirati objekt prerade proizvoda biljnog podrijetla. Kako to učiniti, pitali smo nadležno Ministarstvo zdravstva.

Objekt u poslovanju s hranom neživotinjskog podrijetla dužan je upisati se, odnosno registrirati objekt u poslovanju s hranom u Ministarstvu zdravstva. Potrebno je popuniti Obrazac zahtjeva SPH-Z1, koji se može naći na njihovoj internetskoj stranici, dostaviti presliku rješenja o upisu u Upisnik poljoprivrednika te uplatiti 35 kuna državne pristojbe, putem žiro računa ili državnih biljega, objašnjava Jasminka Barberić iz Ministarstva zdravstva.

Ovu dokumentaciju možete dostaviti poštom ili osobno u navedeno ministarstvo, a zakonski rok za izdavanje rješenja i izvoda iz upisnika je 30 dana od podnošenja potpune dokumentacije.

Sanitarna inspekcija nadzire nositelja poljoprivrednog gospodarstva

Ako se uz preradu bavite i ugostiteljstvom, dužni ste zadovoljiti minimalne tehničke uvjete, minimalne higijenske uvjete i HACPP. Rješenje o minimalnim tehničkim uvjetima izdaje županijski ured za gospodarstvo.

"U slučaju prodaje na štandovima, klupama ili putem vozila, automata ili pokretnih trgovina, subjekt u poslovanju s hranom nije obvezan registrirati svaki pojedinačni objekt, nego samo registrirati tu djelatnost“, navodi Barberić.

Kada OPG prvi put podnosi zahtjev za registraciju objekta u kojem vrši proizvodnju, nije dužan u tom trenutku podnijeti i zahtjev za registraciju subjekta u poslovanju s hranom, nego se to radi automatski. U Ministarstvu zdravstva postoji registar svih registriranih subjekata i objekata, svaki od njijh podložan je nadzoru Sanitarne inspekcije.

Ako nositelj OPG-a vrši preradu hrane životinjskog podrijetla, tada zahtjev za registraciju podnosi Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane u Ministarstvu poljoprivrede.

Ne možemo se oteti dojmu da je potrebno pojednostavniti ovu proceduru. Zašto poljoprivrednik treba podnositi presliku rješenja o upisu u Upisnik poljoprivrednika kada te podatke već ima drugo ministarstvo. Zašto se zahtjev za registraciju objekta predaje samo poštom ili osobno, a ne i putem Interneta te zašto se zahtjev plaća? Digitalizacija državne uprave trebala bi biti prioritet jer ćemo na taj način ćemo olakšati život našim poljoprivrednicima.

Pogledajte više u video prilogu:


Tagovi

Prerada na OPG-u Registracija objekta prerade proizvoda biljnog podrijetla Ministarstvo zdravstva


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]