Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izravna plaćanja
  • 24.09.2022. 09:00
  • Ličko-senjska, Korenica

Kontrola APPRRR na farmi trajala čak četiri dana – evo što je sve pregledano

"Progonili" smo svaku od 1.318 ovaca, da bi ih kontrolorka mogla očitati i obišli svaku parcelu poljoprivrednog zemljišta kojeg obrađujemo, kazao nam je stočar Zdeno Ramljak, nadajući se pozitivnom rezultatu kontrole.

Foto: Leticija Hrenkovic
  • 16.917
  • 1.016
  • 2

Ovih dana u tijeku su kontrole Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju po cijeloj Hrvatskoj. Većinu moraju provesti prije isplate avansa izravnih plaćanja, koja je najavljena za listopad.

Tako je prošli tjedan na farmu Zdene Ramljaka u Korenicu stigla jedna djelatnica APPRRR, kako bi ispitala udovoljava li njegov OPG svim pravilima za ostvarivanje izravnih plaćanja.  

Na njegovom je gospodarstvu provela čak četiri dana.

Dva dana kontrole zemljišta, druga dva za stoku

Zdeno drži veliko stado ličke pramenke, stotinjak krava te konje, ima oko 500 hektara zemljišta, što državnog, šumskog, nešto vlastitog ali i privatnog koje obnavlja ugovorima o zakupu.

Kontroli je bilo podložno sve ono što je Zdeno zatražio na jedinstvenom zahtjevu za potporu ove godine, odnosno sve što je prijavio u ARKOD-u i Jedinstvenom registru domaćih životinja.

Gospođa iz Agencije pregledala je svaku pojedinačnu parcelu poljoprivrednog zemljišta, što je trajalo dva dana.

Obrađuje li se zemljište koje je prijavljeno za potporu i granice ARKOD parcela, kontrolorka je provjeravala uz pomoć GPS uređaja i laserskog daljinomjera.

Ako utvrdi drugačiju granicu od one koju je poljoprivrednik prijavio za potporu, slijedi umanjenje isplate, ovisno o postotku neprihvatljivog zemljišta.

Isto tako, provjeravala je održava li se poljoprivredno zemljište bez neželjene šumske vegetacije i korova, te poštuju li se pravila višestruke sukladnosti (dobra poljoprivredna praksa i obvezni standardi).

Tijekom druga dva dana, pregledala je svaku životinju na farmi.

Zdeno je bio dužan prikupiti svu stoku, omogućiti pregled i priložiti dokumentaciju, pa su se na raspolaganje kontrolorki stavili svi članovi OPG-a i odgodili svoje svakodnevne obveze.

"Mi smo dužni pomoći kontrolorima u obavljanju njihovog posla, pa smo 'progonili' svaku od 1.318 ovaca da bi ih ona mogla predgledati, očitati markice, to nam je uzelo 'zeru“ vremena ali uspjeli smo“, komentirao je.

Na farmi Ramljakovih trenutno je 1.318 grla ličke pramenke.

Djelatnica Agencije provjeravala je jesu li sve životinje za koje je zatražio potporu, zaista i na gospodarstvu, jesu li odgovarajućeg spola i pasmine, imaju li dvije ušne markice, vode li se za njih registri na gospodarstvu, imaju li Putni list, jesu li prijavljene i upisane sve promjene stanja vezano uz dolaske i odlaske životinja s gospodarstva.

Nakon završene kontrole Zdena je potpisao zapisnik, a rezultat će mu biti dostavljen u aplikaciju Agronet, nakon čega ima 15 dana za mogućnost žalbe na nalaz kontrole.

Puno poljoprivrednika se žali na obim kontrola koje Agencija provodi i pitaju se zašto toliko "češljaju“ one koji pošteno rade svoj posao, a ne idu kod onih koji ga ne rade i za koje su prijavljene nepravilnosti.

Pitali smo APPRRR kako odabiru poljoprivrednike za kontrolu, što sve kontroliraju i koje su nepravilnosti najčešće.

Nepoljoprivredno zemljište - najčešća nepravilnost

Odgovorili su da kontrolu na terenu provode na svim gospodarstvima, koja su odabrana kao uzorak za kontrolu. Prilikom odabira poštuje se načelo kako svako gospodarstvo koje je podnijelo zahtjev za potporu ima šansu biti odabrano u uzorak za kontrolu.

Osim na temelju uzorka provode kontrole i po drugim osnovama, pristiglim prijavama građana i temeljem sumnji u nepravilnost drugih službi u Agenciji i izvan nje.

Uz administrativne kontrole za svaki zahtjev poljoprivrednika za izravna plaćanja, APPRRR je lani provela 6.582 kontrola na terenu.

Prekontrolirali su ukupno 53.131 hektara zemljišta i utvrdili nepravilnost za 1.227 hektara.

Najčešće nepravilnosti na koje nailaze su nepoljoprivredno zemljište - većinski obraslo gustom višegodišnjom nepoželjnom vegetacijom, kao i površine pašnjaka koje su gospodarstva prijavila za plaćanje, a ne koriste ga za poljoprivrednu proizvodnju.

U dosta slučajeva, navode iz Agencije, kosidba na prijavljenim pašnjacima nije niti moguća zbog nepovoljne konfiguracije terena, obraslosti površine pašnjaka višegodišnjom vegetacijom u vidu grmlja, makije, drveća ili pokrivenosti stijenama i kamenjem.

Takvi prijavljeni pašnjaci nisu prihvatljivi za plaćanje jer na njima poljoprivrednici koji su ih prijavili za plaćanje ne provode minimalnu poljoprivrednu aktivnost, u vidu provođenja ispaše ili kosidbe koja je uvjet za dobivanje potpore.

Ukoliko se prilikom kontrole utvrdi da poljoprivrednik nije poštovao pojedine obveze, tada mu utvrđuju stupanj neispunjavanja zahtjeva, te umanjuju iznos potpore koji je zatražio.

Što brine Zdenu?

Zdeno Ramljak nema zamjerki na opsežnost kontrole koja je provedena na njegovom OPG-u.

"Oni samo rade svoj posao, nisam se zabrinuo jer uredno razdužujemo stoku preko veterinara, ako ugine životinja ili prodamo janjca, sve odjavljujemo po pravilima, pa očekujem pozitivan rezultat ove kontrole“, kaže ovaj lički stočar.

Proljetos je kod njega bila kontrola prije isplate za operaciju 6.2.1, odnosno ulaganje u nepoljoprivredne djelatnosti u ruralnom području, u okviru kojeg je u blizini farme napravio kuću za odmor.

Zdeno Ramljak nada se da će zadržati državno zemljište koje ima u posjedu.

"Nisu našli nepravilnosti i zadnja rata isplate je uredno sjela“, pohvalio se ovaj mladi stočar.

Ono što ga brine je državno poljoprivredno zemljište za koje mu ističe zakup, pa strepi hoće mu li zemlja koju je do sad obrađivao ostati u posjedu.

Nagrađivana stočarska obitelj ima samo jednu želju - zadržati zemlju koju imaju u posjedu

Nada se da općina neće staviti ograničenje na količinu hektara koji se mogu dati lokalnim poljoprivrednicima u zakup. Za sada u planu raspolaganja državnom zemljom nema ograničenja, pa se Zdeno nada da će tako i ostati.

"Nama nove zemlje ne treba, nego samo da zadržimo ovo što obrađujemo već 20-tak godina. Bude li propisano ograničenje na npr. 75 hektara po gospodarstvu, mi nećemo više moći raditi i možemo sve rasprodati, a to za sobom povlači i dodatne sankcije jer smo u ekološkoj proizvodnji i držimo izvorne pasmine, za što postoji petogodišnja obveza zadržavanja proizvodnje“, zaključio je Zdeno Ramljak.

Natječaji za zakup državnog zemljišta se ne očekuju prije iduće godine, kazala je ministrica Vučković u podcastu Agrokluba, jer osnovni pravilnici po kojima će jedinice lokalne samouprave raspisivati natječaje i bodovati prijavitelje, još su u fazi izrade. Uz to, predstoji i edukacija lokalnih službenika koji taj posao trebaju odraditi.


Tagovi

Kontrole izravnih plaćanja APPRRR Državno zemljište Zdeno Ramljak


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.