Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleno izvješće
  • 06.01.2021. 09:00

Ministarstvo poljoprivrede objavilo Zeleno izvješće za 2019., što kažu podaci?

Ostvaren je rast vrijednosti proizvodnje u stočarstvu za 12,4%, dok pad bilježe biljna proizvodnja za 0,1%, poljoprivredne usluge za 0,9% i sekundarne djelatnosti za 5%.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 283
  • 18
  • 0

Poljoprivredna je djelatnost u 2019. godini ostvarila vrijednost proizvodnje od 18 milijarda kuna, što predstavlja rast za gotovo 670 milijuna kuna ili 3,9% u odnosu na godinu prije. Kažu tako podaci Državnog zavoda za statistiku, a objavljuje Ministarstvo poljoprivrede u svom Godišnjem izvješću o stanju poljoprivrede, objelodanjenom u elektroničkom obliku krajem 2020. godine na svojoj mrežnoj stranici.

Na 206 stranica dokumenta popularno nazvanog Zeleno izvješće dan je detaljan pregled domaće poljoprivredne proizvodnje, od svakog sektora pojedinačno, preko izravnih plaćanja i provedbi mjera Ruralnog razvoja, pa sve do broja i profila inspekcijskih obavljenih nadzora. 

Porast izvoza, ali i uvoza

Evo i kratkog presjeka poljoprivrede u 2019. kroz nekoliko upečatljivih brojki. S posljednjim danom te godine u Upisniku je bilo upisano 170.662 poljoprivrednika od kojih je najviše obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, njih 162.966 i čine 95,5% ukupnog broja. 

U toj je godini izvozom poljoprivredno prehrambenih proizvoda ostvarena vrijednost od 2,2 milijarde eura, što je za 6,5 posto više nego 2018. No, rastao je i uvoz. Uvezeno je poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednost od 3,5 milijarda eura, odnosno zabilježen rast od 12,5% u odnosu na godinu prije. 

Ostvaren je rast vrijednosti proizvodnje u stočarstvu za 12,4%, dok pad vrijednosti proizvodnje bilježe biljna proizvodnja za 0,1%, poljoprivredne usluge za 0,9% i sekundarne djelatnosti za 5%. Zabilježen je rast broja pčelara 11,8% te broja pčelinjih zajednica za 12,5%, a vrijednost uvoza meda smanjena za 27,4% u odnosu na 2018. godinu.

Površine pod voćarskim kulturama povećane su za 9,3%, a intenzivna proizvodnja voća smanjena je za 4,2%. Nepovoljne su klimatske prilike rezultirale su padom proizvodnje jabuka za 24% u odnosu na prethodnu godinu. Povećanje površina, a pad proizvodnje bilježi i sektor povrća. Tako su površine za proizvodnju povrća povećane za 0,8% uz pad proizvodnje za tržište od 7,6% u istom razdoblju. No, daleko je bolja statistika u sektoru maslinarstva, gdje je zabilježen rast proizvodnje maslinovog ulja u 2019. i to za više od 20% u odnosu na godinu prije. 

Programi potpora daju rezultate

"Iako je 2019. godina imala svoje zahtjeve, brojke daju razloga za optimizam“, komentirala je ministrica Marija Vučković prema kojoj su donesene mjere polučile rezultate. Osim potpora za mliječno i mesno govedarstvo, uključujući i mjere za posebno osjetljive sektore kao što su očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja te potpora za mjere dobrobiti, podsjetila je i na pet milijuna eura potpore proizvođačima mandarina i jabuka.

Isto tako i na 2,3 milijuna eura sredstava za Nacionalni pčelarski program, kao i 90% iskorištenje sredstava od raspoloživih 10,8 milijuna eura iz Vinske omotnice. Istaknula je kako je za razvojnu perspektivu u okviru Programa ruralnog razvoja (PRR) Republike Hrvatske do kraja 2019. godine korisnicima isplaćeno 345 milijuna eura, što čini 33% ukupno isplaćenih sredstava od početka njegove provedbe.

Najavljena transformacija

"Puno je pozitivnih pokazatelja i prilika te problema i izazova“, kaže Vučković najavljujući tranziciju u modernu, dinamičnu i održivu poljoprivredu, koju odlikuje visoka produktivnost i, u konačnici, konkurentnost domaćih poljoprivrednih proizvođača na stranom i domaćem tržištu. Predstavljena Strategija poljoprivrede i akvakulture za razdoblje od 2020.-2030. godine ima u planu dodatno otvaranje novih radnih mjesta u ruralnom gospodarstvu te transformaciju šireg poljoprivredno-prehrambenog sektora.

"Nove strategije definiraju srž problema s kojima se susrećemo, a temeljem analize javnih mišljenja i najnovijih znanstvenih saznanja definirana su rješenja kojima se planira povećati vrijednost poljoprivredne proizvodnje na čak 30 milijardi kuna“, zaključuje ministrica.

Cjelovito izvješće za 2019. godinu pročitajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Poljoprivredna proizvodnja Potpore Zeleno izvješće DZS Ministarstvo poljoprivrede Marija Vučković


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰