Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samoubojstva poljoprivrednika
  • 09.03.2016. 13:30

Minuta šutnje za poljoprivrednike

Zbog katastrofalnog stanja u poljoprivredi, u Francuskoj je u posljednje vrijeme samoubojstvo počinilo čak 600 poljoprivrednika, iznio je jedan francuski zastupnik u Europskom parlamentu.

Foto: Kattitude/bigstockphoto.com
  • 8.445
  • 1.824
  • 0

Čak 600 poljoprivrednika u Francuskoj počinilo je samoubojstvo zbog katastrofalnog stanja u tom sektoru. S takvim podatkom izašao je jedan zastupnik iz Francuske tijekom žustre rasprave članova Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta i povjerenika za poljoprivredu Phila Hogana o trenutačnoj situaciji na poljoprivrednim tržištima.

Zastupnici su se složili kako je u društvu nešto trulo ako su oni koji proizvode hranu toliko očajni da si oduzimaju život te su od povjerenika Hogana zatražili, kako u svojem priopćenju iznosi zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, konkretne mjere napominjući da nije prihvatljivo tražiti od poljoprivrednika da rade i ne zarađuju.

2 tisuće proizvođača mlijeka se ugasilo u godini dana

Najviše zastupnika povjerenika je ispitivalo o sektoru mlijeka koji u posljednje vrijeme bilježi velike neravnoteže uzrokovane ruskim embargom, ukidanjem mliječnih kvota, ali i nepoštenom trgovačkom praksom.

Hrvatska europarlamentarka Marijana Petir povjerenika je izvijestila kako je u godinu dana u Hrvatskoj 2.000 proizvođača mlijeka prestalo poslovati, a većina ih još uvijek ima kredite. Dodatni im je problem i smanjenje cijene mlijeka za 20 lipa, čime se prosječna cijena mlijeka spustila prema riječima proizvođača, s 25 na 22 eurocenta, a što ne može pokriti niti osnovne troškove proizvodnje, dok se o zaradi ovdje ne može ni govoriti. Velike količine uvoznog mlijeka rezultirale su izuzetno niskim maloprodajnim cijenama u Hrvatskoj.

Od 19 mjera se koristi samo sedam do osam

Dok je proizvodnja mlijeka u EU porasla za dva, u Hrvatskoj je u proteklih godinu dana pala za 5%. Tri milijarde litara novog mlijeka nakon ruskog embarga svoj je prostor našlo na najmanje zaštićenim tržištima, među koje pripada i hrvatsko.

Zastupnica Petir pitala je povjerenika Hogana što može učiniti nacionalna Vlada da zaštiti hrvatske proizvođače mlijeka i pomogne im, a što EU te hoće li podržati donošenje EU zakonske regulative kojom bi se spriječila nepoštena trgovačka praksa. Povjerenik Hogan u svom je odgovoru istaknuo kako je pojednostavio procedure izmjene Programa ruralnog razvoja tako da države članice mogu prebaciti novac iz jedne mjere u drugu u roku od šest tjedana, što će im omogućiti da pomognu sektore koji su u problemu. No, kako je istaknuo, od 19 mjera, u prosjeku se u državama članicama koristi samo sedam do osam.

Mjera za dobrobit životinja bi mogla pomoći mljekarima

Poznato je da se zastupnica Petir u više navrata zalagala da se mjera koja uključuje dobrobit životinja počne primjenjivati odmah po usvajanju programa, a ne tek 2017. godine, no za to nije bilo sluha. Upravo bi ta mjera bila ruka pomoći, kako se ističe u priopćenju, proizvođačima mlijeka. Hogan je dodao da samo 10 od 28 država članica ima mjere za ciljanu pomoć, u koje pripada i iznos od 420 milijuna eura koji je EU stavila na raspolaganje državama članicama u listopadu prošle godine, no niti ta sredstva nisu došla do poljoprivrednika.

Hrvatskoj je pripalo 1.8 milijuna eura, na što je još nacionalna Vlada mogla dodati stopostotni iznos, odnosno dodatnih 1.8 milijuna eura, no hrvatski proizvođači do danas nisu dobili taj novac, a rok za njegovu raspodjelu je kraj lipnja. Nabrajajući mjere koje je uveo u svom mandatu kao pomoć stabilizaciji tržišta, Hogan je dodao da su ga rasprave zastupnika potaknule da predloži dodatne mjere za sljedeću sjednicu jer je neprihvatljivo da se smanjuje udio novca koji dobivaju poljoprivrednici u okviru cijene poljoprivrednog proizvoda. Dodao je da će o problemu rješavanja nepoštene trgovačke prakse razgovarati s povjerenicom Bienkowskom podržavajući stav zastupnika da je potrebna europska zakonodavna regulativa.

Foto: Kattitude/bigstockphoto.com


Tagovi

Phil Hogan Francuska Samoubojstvo Poljoprivreda Katastrofalno Marijana Petir Hrvatska Mlijeko Cijena Ruski embargo Kredit


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]