Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadrugarstvo u RS
  • 31.01.2023. 12:00

Osnovano 75 zadruga u periodu od šest godina

Očekuje se znatno veća podrška zadružnom sektoru u RS. Kakva su iskustva u Bijeljini i Banja Luci?

Foto: Depositphotos/sasapanchenko
  • 110
  • 16
  • 0

U periodu od od 2016. do 2022. godine u Republici Srpskoj osnovano je 75 novih poljoprivrednih zadruga, izvještavaju Nezavisne novine. U toku je osnivanje još dvije.

Rajko Kulaga, predsjednik Poljoprivrednog zadružnog saveza RS, je istakao da to samo po sebi govori o interesu poljoprivrednih proizvođača za organizovanje i uvezivanje.

"One se osnivaju na cijelom području Republike Srpske, a najveća zainteresovanost vezana je za Semberiju i Lijevče polje, koji su izrazita poljoprivredna područja."

Očekuje znatno veću podršku zadružnom sektoru i zadrugama kao nosiocima razvoja poljoprivrede.

Pozitivna iskustva

Mićo Živić, direktor Poljoprivredne zadruge "Povrtarstvo" Bijeljina, kaže da ona postoji već deset godina i da su 2022. izvezli oko 80 posto proizvoda. Sada imaju oko 85 kooperanata, a otkupljuju povrtarske proizvode. Učestvuju u IFAD projektima i obezbijeđuju repromaterijal za male proizvođače.

Velike prednosti ovakvih zajednica naglasio je Branislav Popović, direktor Pčelarske zadruge "Krajinamed" iz Banja Luke i rekao da je njihov cilj bio udružiti ljude koji imaju ista interesovanja. Počeli su s radom prije skoro 10 godina, a 90 posto svojih proizvda izvoze u inostranstvo. Svake godine konkurišu na javni poziv za podršku razvoja poslovnih aktivnosti poljoprivrednih zadruga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. 

Pčelari koji se ozbiljnije bave proizvodnjom meda mogu putem njihove organizacije uz otkup plasirati gotove proizvode, a često se desi da ostave svoj med i dobiju u kompenzaciju opremu za pčelarstvo.


Tagovi

Zadruge Zadružni savez Osnivanje zadruga Udruživanje poljoprivrednika Pčelarska zadruga Mićo Živić


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.