Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trešnjin cvijet
  • 31.03.2021. 18:00
  • Japan

Otkad postoje zapisi, sakura procvala ranije nego ikad prije

Sakura, kako trešnjin cvijet zovu u Japanu, ima i ekonomski i kulturološki značaj. Njegova se cvatnja u Kyotu prati od 812. godine

Foto: Depositphotos/ake1150sb
  • 187
  • 91
  • 0

Nacionalni cvijet Japana je trešnjin i ondje tradicionalno simbolizira dolazak proljeća. Ove je godine sezona cvatnje ovoga drveta dosegla najraniji datum od kada traju zapisi o njezinu početku, a koji su započeli prije čak 1.200 godina. 

Svoj je vrhunac 2021. u gradu Kyoto dosegnula 26. ožujka, objavio je znanstveni časopis Biological Conservation. Znanstvenici Sveučilišta Osaka koji su prikupili ove podatke ističu da se vjerojatno radi o posljedici klimatskih promjena

Prethodni rekord, pokazuju carski dvorski dokumenti i dnevnici koji datiraju iz 812. godine, postavljen je 1409. kada je vrhunac zabilježen 27. ožujka. 

Sakura, kako trešnjin cvijet zovu u Japanu, ima i ekonomski i kulturološki značaj. Tada se održava i poznati festival trešnjina cvijeta (hanami) kada tamošnji narod ispod njezinih stabala uživa u veselim gozbama promatrajući lepršanje blijedo ružičastih latica. 

Znanstvenici koji ovu pojavu prate u suradnji s Japanskom meteorološkom agencijom tvrde kako se lokalni porast temperature povezuje s globalnim zatopljenjem i urbanizacijom. Podaci iz zapisa koje su prikupljali carevi, aristokrati, guverneri i svećenici u povijesti Kyota, nekadašnjem carskom glavnom gradu Japana, pokazuju da se od 1.800 godine vrhunac cvatnje trešanja postupno pomicao sa sredine travnja prema početku mjeseca. 

Stablo indikator ove pojave nalazi se u svetištu Yasukuni. 

Zanimljivo je i to da je u nešto južnijoj Hirošimi sezona započela 11. ožujka, osam dana ranije nego što je to bilo prethodnog rekorda iz 2004. godine. Ranija cvatnja je zabilježena i u drugim gradovima Zemlje Izlazećeg Sunca. 


Tagovi

Sakura Trešnjin cvijet Rekord Cvatnja Japan Klimatske promjene


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]