Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Općina Vogošća
  • 11.08.2016. 16:00

Podržimo lokalno - kupujmo domaće proizvode

Ako na tržištu imate domaću kvalitetnu robu po istoj cijeni kao i stranu, ne morate biti patriota da se odlučite na kupovinu domaćeg, kažu u Općini Vogošća.

Foto: Općina Vogošća/Facebook
  • 409
  • 19
  • 0

Privrednici iz Vogošća zajedno će raditi na promociji i razvoju lokalne ekonomije preko projekta "Podržimo lokalno". Naime, protokol o saradnji potpisan je između Općine Vogošća i Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika "Mreža", a za prvu fazu finansijska sredstva obezbijedila je Općina Vogošća.

"Koncept kupovine domaćeg je nesporan, no prije svega privrednici se moraju uvezati a kvalitet roba i usluga mora biti standardizovan. Dakle, kada se privrednici uvežu između sebe onda na red dolaze mediji i institucije koji putem svojih kanala treba da im pruže podršku", kaže načelnik općine Edin Smajić dodajući da se često govori o lokalpatriotizmu, no on nije jednosmjerna ulica: privrednici i potrošači moraju imati zajednički interes.

Potrebna konkurentnost robe

Interes potrošača je jasan, dodao je, da za što manje novca dobiju što kvalitetniju robu. A to je svakako i interes privrednika, jer ako na tržištu imate domaću kvalitetnu robu po istoj cijeni kao i stranu, ne morate biti patriota da se odlučite na kupovinu domaćeg.

"Preduslov za jačanje domaće ekonomije prije svega je konkurentnost kako po pitanju cijene tako i kvalitete. Neinformisanost i nedovoljna prepoznatljivost domaćih roba i usluga jedan je od razloga zašto se domaći proizvodi i usluge ne koriste u većoj mjeri", istakao je Smajić.

Projekat "Podržimo lokalno" će na jednom mjestu okupiti privrednike, institucije vlasti i medije kako bi se kroz razmjenu informacija i dijalog identifikovali problemi sa kojima se privrednici najčešće susreću te aktivnije radilo na njihovom rješavanju.

Krajem augusta prvi susret privrednika

"Udruženje privrednika i poslodavaca Mreža već je počelo sa pripremom baze podataka i u njoj je sada oko 150 privrednih subjekata sa područja općine. Zajedno sa Udruženjem poljoprivrednika Vogošća i uz finansijsku podršku Općine, radićemo na tome da povežemo kompanije sa područja naše općine", izjavio je Samir Šarić, predsjednik udruženja.

Pored projekta podrške razvoju i promociji lokalne ekonomije, sporazum koji je potpisan predviđa i zajednički rad Općine i privrednika na drugim aspektima podrške poduzetništvu. U Općini će biti uspostavljen šalter koji će biti namijenjen isključivo davanju informacija i savjeta poduzetnicima i poslodavcima a aktivno se radi i na provođenju aktivnosti koje imaju za cilj jačanje start-up kompanija na području općine Vogošća.

Prvi susret privrednika u okviru projekta "Podržimo lokalno" biće održan već 30. augusta ove godine.

Foto: Općina Vogošća/Facebook


Tagovi

Općina Vogošća Privrednici Projekat Podržimo lokalno Domaći proizvod


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]