Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene u poljoprivredi
  • 19.11.2016. 10:30

Pojeftinilo mlijeko, a i pšenica je ispod kune

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, većina cijena u poljoprivredi u trećem tromjesečju niže su u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine!

Foto: guruxox/bigstockphoto.com
  • 2.216
  • 284
  • 0

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, većina cijena u poljoprivredi u trećem tromjesečju niže su u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u trećem tromjesečju 2016. u usporedbi s 2010. više su za 0,7%, dok su u usporedbi s istim razdobljem 2015. niže za 3,1%.

Najviše pale cijene žitarica

Cijene biljnih proizvoda pale su za 2,1% u odnosu na 2010., a u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine za 4,3%. U usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine od biljnih proizvoda najviše su pale cijene žitarica, koje čine najveći udio u biljnoj i ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji ovog tromjesečja. Cijene pšenice u novoj su žetvi pale ispod jedne kune za kilogram. Sve skupine biljnih proizvoda bilježe pad cijena osim vina, voća te cvijeća i sadnica.

Cijene pšenice u novoj su žetvi pale ispod jedne kune za kilogram.

Cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda porasle su za 5,8% u odnosu na 2010., dok su u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine pale za 1,1%. Od skupina proizvoda koje čine najveći udio u stočarstvu, u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, najviše su pale cijene mlijeka, i to za 9,0%, goveda, za 0,7%, peradi, za 0,7%, dok cijene svinja bilježe rast od 9,1%.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu (input I) u trećem tromjesečju 2016. u odnosu na 2010. pale su za 3,2%, a u usporedbi s istim tromjesečjem 2015. za 7,8%, na što je najviše utjecao pad cijena gnojiva te energije i maziva.

Foto: guruxox/bigstockphoto.com


Tagovi

Cijene DZS Stoka Mlijeko Perad Žitarice Indeks


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]