Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Andaluzija
  • 04.06.2018. 18:00

Pokrenuta istraga o zlostavljanju sezonskih radnica u Španjolskoj

Više od 18 tisuća žena, od kojih su većina iz Maroka i Rumunjske, godinama dolaze u španjolsku provinciju Huelva da bi brale jagode u ogromnim plastenicima Andaluzije. U toj regiji se svake godine proizvede preko 300.000 tona jagoda.

Foto: Wikimedia Commons/ANKAWÜ
  • 1.198
  • 69
  • 0

Gradski savjet u Andaluziji zatražio je provođenje istrage o seksualnom zlostavljanju i eksploataciji ženskih sezonskih (i migrantskih) radnika. To se dogodilo nakon što su reportaže u magazinima Correctiv i BuzzFeed News otkrile postojanje tog problema. Kako prenosi portal Poljoprivreda.info, u spomenutim reportažama je 28 sezonskih radnica, u Španjolskoj, Maroku i Italiji, govorilo o seksualnom uznemiravanju i nasilju koje su trpjele od nadređenih.

Više od 100 sezonskih radnica trpjelo nasilje

Preko 100 žena, koje su intervjuirane u te tri zemlje, navele su da su tijekom svog rada bili podvrgnute verbalnim napadima, uvredama i ponižavanju. Istražni gradski savjet Andaluzije je zato pokrenuo istragu u vezi s eksploatacijom i seksualnim napadima na migrantice zaposlene na sezonskim poslovima. Prema riječima savjetnice za pitanja pravosuđa u andaluzijskom gradskom vijeću Rose Aguilar, ta stvar više neće ostati u domeni špekulacija. Ona kaže da su vlasti u Andaluziji odlučile sve navode prijaviti tužiteljstvu kako bi se o tome provela istraga. Kako je Aguilarova istaknula, odluka je donesena poslije sastanka sa sindikatima i organizacijama koje rade sa ženama migrantima.

Prijetnje, vrijeđanja, silovanja

U istragu je uključeno i svjedočenje Marokanke Kalime, koja je kazala da ju je njen nadređeni u ožujku i travnju 2017. godine nekoliko puta silovao. Ona je prilikom svjedočenja izjavila da se migranticama prijetilo da će biti kažnjene ako odbiju seksualne odnose s muškarcima. Još jedna od migrantica, Sabiha, rekla je da je njen nadređeni "okrutno i nečovječno" postupao, navevši da joj nije dozvoljavao tuširanje tjedan dana, dok su dodatna poniženja trpjele radnice koje ne govore španjolski. Ne želeći i ne mogavši više trpjeti zlostavljanje Marokanka Kalima je svog napadača prijavila vlastima i trenutno se nalazi u skloništu za žene žrtve nasilja.


Izvori

Poljoprivreda.info


Tagovi

Španjolska Andaluzija Sezonski radnici Zlostavljanje Istraga Policija Poljoprivreda


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.