Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Život
  • 16.02.2016. 07:20

Romić će udahnuti Život OPG-ima?

Novi ministar poljoprivrede Davor Romić najavio je bolju komunikaciju sa poljoprivrednim udrugama. Posebno se istaknula Udruga Život.

Foto: GTMedia/bigstockphoto.com
  • 3.064
  • 389
  • 0

Novi ministar poljoprivrede Davor Romić najavio je bolju komunikaciju sa poljoprivrednim udrugama. Osim mlade Udruge OPG-ova Hrvatske Život koja je gotovo jedina prisutna u svim važnijim događanjima i kreiranju poljoprivredne politike u korist obiteljskih gospodarstava, postoji ih još tisuću.

Program za malog čovjeka

Ova će udruga 21. veljače u Bocanjevcima pokraj Valpova imati svoju prvu izbornu skupštinu. Najjača baza im je kažu u Osječko-baranjskoj, no jaki su i u primjerice Karlovačkoj županiji. Danas Udruga broji 380 članova u 16 županija diljem RH. Tajnik Života Miroslav Kovač ističe da treba puhnuti u jedra OPG-ovima čim jače kako bi izrasli u partnere ostalima na tržištu i Hrvatskoj počeli vraćati hranu na njenom vlastitom prostoru.

"Situacija je poprilično klimava i, ili ćemo se svi rasipati boreći se za opstanak, ili će nam nova vlast otvoriti vrata, a ona to može, kako bi se počeli susvislo razvijati.

Krenuli smo s radom prije dvije i pol godine, sve dokumentiramo, argumentiramo, dijelom i pravno, i ono što nas dijeli od prijašnjih načina funkcioniranja udruga jest da smo imali svoj program i on je prihvaćen u nedavnim postizbornim pregovorima. Program je to za malog čovjeka, za OPG-ove kao temelj poljoprivredne proizvodnje. Nadam se da će nas i dalje doživljavati kao partnera.

Puhnuti u jedra OPG-ima

Malo će nam pomoći zaobilaženje malih gospodarstava ili zagovaranje sinergije s velikima, ako prvo ne ojačamo OPG i ne učinimo ga spremnim da bude partner", smatra Kovač.

Nemojte zaboraviti probleme OPG-ova!

Udruga je već uputila otvoreno pismo premijeru gdje podsjeća na važnost OPG-ova, koji se ne spominju u Vladinim smjernicama. Prvi put im se dogodilo da su jedan program poljoprivrede prihvatile sve strane, kaže predsjednik Udruge Antun Laslo. Izaslanstvo udruge se već sastalo i s novim ministrom te mu iznijelo svoje prijedloge za OPG-ove.

Sve udruge moraju pod kišobran HPK

Kada je riječ o udrugama na poljoprivrednoj sceni, potpredsjednik HPK-a Antun Vrakić ukazuje na prošlotjedni sastanak s ministrom. Ministar Romić je rekao da se sve udruge moraju složiti pod jedan kišobran HPK-a kao institucije jer treba uvesti reda među udrugama i službama.

Doprinos udruga kao što je i udruga Život je upravo to da artikuliraju probleme unutar interesne skupine koju predstavljaju, smatra Romić. Obećao je njihove programe i prijedloge razmotriti i raspraviti s velikim uvažavanjem. Ako se mjere koje predlažu pokažu kao učinkovite za sustav, svakako će biti implementirane, izjavio je za medije već nekoliko puta. Upravo zbog toga planira ustrojiti i službu koja će koordinirati udruge, primati i usklađivati njihove zahtjeve. Veliku nadu polaže i u bolju komunikaciju s udrugama, jer članovi udruga identificiraju probleme, imaju ideje kako ih rješavati i imaju bolju organizacijsku podršku za komunikaciju s ministarstvom i drugim institucijama državne uprave.

I same udruge međusobno trebaju pronaći bolji model međusobne komunikacije, udruživanja i izražavanja zajedničkih interesa prema Ministarstvu, smatra Romić.

Foto: GTMedia/bigstockphoto.com


Tagovi

Davor Romić HPK Antun Laslo Antun Vrakić Udruga Život OPG


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.