Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stara maslina
  • 18.10.2021. 14:45
  • Bar, Crna Gora

S masline stare 2.245 godina ubrali više od 100 kilograma prvoklasnog ploda

Bočicu ulja od Stare masline iz Mirovice kod Bara u Crnog Gori, kako kažu, najstarije u Europi i jednoj od tri najstarije masline u svijetu - darovali su princu Charlesu, a uzorak će poslati i na ocjenjivanje u New York.

Foto: Biljana Dabić/Društvo maslinara Bar
  • 2.935
  • 1.443
  • 0

Uzrečica da su godine samo broj primjerenija je za stablo masline nego za ljudsko biće. Stablo živi i rađa neusporedivo duže, a jedan od primjera je i Stara maslina u mjestu Mirovica nedaleko od grada Bara u susjednoj Crnoj Gori.

“Navršila je 2.245 godina”, kaže Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara Bara, koje se, osim o barskom maslinarstvu i uljarstvu, posebno brine o ovoj, kažu, najstarijoj u Europi i jednoj od tri najstarije masline u svijetu.

Najstarija, ali rađa kao u najboljim godinama.

“Upravo smo ubrali 100,90 kilograma", ne krije zadovoljstvo Alković. Plodovi zdravi, prerađeni isti dan dali su 9 litara vrhunskog ekstra djevičanskog ulja, a sama berba poseban je događaj u sklopu manifestacije “Ex albis Ulivis” kojom Društvo maslinara označava početak i promovira značaj pravodobne berbe, vrhunska ekstra djevičanska ulja, maslinarsku tradiciju Bara i tamošnjeg porumijskog kraja.

Zauvijek napustiti skupljanje prezrelih i otpalih plodova  

U berbi Stare masline tamošnjim maslinarima, predstavnicima struke i lokalnim dužnosnicima predsjedniku Općine Dušanu Raičeviću te predsjednici Skupštine Općine Mileni Božović, koja je pozdravila nazočne, priključio se i Aleksandar Stijović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Crne Gore. “Bez pravodobne berbe i prerade nema kvalitetnog ulja. Zauvijek moramo napustiti loše navike kakva je bila sakupljanje prezrelih i otpalih plodova sa zemlje”, rekao je Stijović.

Ćazim Alković i Dino Mujić

Pravodobno ubrane i prerađene masline valja pakirati i skladištiti u odgovarajućoj ambalaži. Druga bitna stavka ovakvog okupljanja je edukacija, u smislu prepoznavanja kvalitetnog ulja. Još uvijek postoji problem, ne samo među potrošačima, već i proizvođačima, kod prepoznavanja mirisa i ukusa ekstradjevičanskog ulja. “Ono mora zadovoljiti osnovne kriterije voćnosti, gorkosti i pikantnosti”, kazao je ministar Stijović koji se osvrnuo i na kulturološki značaj Stare masline na Mirovici, koja je, kako je naglasio, rađala ljubav i mirila narode.

Zašto su ubrali više nego lani?

Zanimljivo je da je lani, iako je klimatološki godina bila puno povoljnija, na njoj ubrano 85,8 kg plodova i nakon prerade dobiveno 5,9 kg ulja. Znači, znatno manje nego ove godine. A zašto?

“Prošle godine nismo ubrali čitavu maslinu, već smo ostavili jednu veliku granu, kako bi iz Nacionalne geografije snimili prilog o berbi, pa je zato ove godine količina veća. Ali, ta grana na kojoj smo tada dugo ostavili plodove, ove godine nije uopće rodila. To je potvrda naše inicijative da se plodovi beru što ranije, kad su tehnološki zreli, kako bi se stablo oslobodilo i bilo ‘spremno’ roditi i iduće godine”, pojasnio je Alković.

Dio ulja od ovogodišnje berbe Stare masline, nakon taloženja i pretoka, građani će moći kušati na vođenoj degustaciji u organizaciji barskog društva maslinara. Ostalo će pakirati u male bočice i prigodne kutije.

Tri edicije ulja od starih maslina

Na pitanje postavljeno mu putem fejsbuka može li se kupiti litra ili je već to podijeljeno, Ćazim Alković je odgovorio: "Nije podijeljeno, a i ne može se kupiti. Nema cijene, a koristit ćemo ga za promotivne svrhe barskog i crnogorskog maslinarstva“.

Kako bi se ovo maslinovo ulje izdvojilo od uobičajene komercijalne prodaje za pakiranje će koristiti posebno stilizirane staklene boce na koje se lijepi luksuzna etiketa gdje je svaka boca numerirana.

Etikete su, dodaje Alković, dizajnirane tako da za ulja koja su proizvedena od plodova sa stabala starijih od 2000 godina kao zlatna edicija, a za ulja sa stabala starijih od 1000 godina srebrna edicija. Svaka boca je smještena u posebnoj drvenoj kutiji, a kutije su izrađene od suhog maslinovog drveta.

Društvo maslinara Bar na čelu s Alkovićem već je prije nekoliko godina predstavilo ekstradjevičansko ulje dobiveno od Stare masline u bocama od 0,25 litara. Riječ je o ograničenoj promotivnoj seriji, koja nije u prodaji, kaže nam.

On dodaje da se ovako luksuzna pakiranja mogu po izuzetno visokim cijenama prodavati na posebnim aukcijama i u direktnoj prodaji eksluzivnim restoranima i hotelima.

Bočicu poklonili princu Charlesu, uzorak šalju u New York

"Jedna od boca vrhunskog maslinovog ulja iz zlatne edicije je poklonjena princu Charlesu tijekom njegova posjeta Crnoj Gori. Upravo ovaj dar i prinčevo zanimanje za crnogorsko maslinovo ulje je dodana vrijednost i još jedna lijepa priča koja će potaknuti njegovu prodaju po znatno višim cijenama", napominje. 

Uzorak ulja od ovogodišnje berbe planiraju poslati i na najveće svjetsko ocjenjivanje kvalitete maslinovih ulja NYIOOC 2022 (New York Olive Oil Competition) kako bi se usporedilo s drugim i analiziralo pod jednakim uvjetima. Troškovi sudjelovanja u odnosu na dodatnu afirmaciju crnogorskog maslinarstva su zanemarivi, a bilo bi, ističe Alković, zadovoljstvo i za dobar dio dijaspore u Americi koja u Baru ima mnogo “korijena” maslina.

Bočicu ulja od Stare masline poklonili su princu Charlesu (Foto: Društvo maslinara Bar) 

Podsjetimo, prema rezultatima istraživanja "Istanbul University Wood Anatomy and Tree Ring Research Laboratory” (Šumarsko sveučilište u Turskoj) na područja Bara i Ulcinja 26 stabala staro je između 500 i 1.000 godina, šest je između 1.000 i 2.000 godina i dva su stabla starija od 2.000 godina. Jedno od njih je Stara maslina (2.246), a drugo maslina obitelji Vebije Abazovića koja je, prije šest godina, kad je istraživanje završeno napunila 2.065. godina.

Ono što valja posebno istaći je da su uz svako certificirano stablo postavljene informativne table koje sadrže podatke o starosti, vlasništvu i lokaciji s kratkim opisom. Izrađena je i web prezentacija s označenim lokacijama svih starih stabala gdje se, uz sve zanimljivosti, mogu vidjeti i maslinarske ture za pješačenje koje povezuju više starih stabala i kulturno-povijesnih spomenika.

Što možemo naučiti od crnogorskih maslinara?

No, kaže predsjednik Društva, utvrđivanje starosti bio je preduvjet za sljedeći korak, a to je brendiranje maslinovog ulja proizvedenog od starih stabala maslina.

Mudro, nema što, a od cijele ove priče mogli bi i naši maslinari i maslinarski stručnjaci nešto naučiti. Za početak istražiti (a ne onako odokaivno nagađati) stvarnu starost tisućljetnih maslina, primjerice, u Lunu na otoku Pagu, na Ugljanu i Brijunima, Kaštelima drugim lokalitetima, a potom provesti i sve druge korake do brendiranja ulja kako bi se i na taj način potaknuo razvoj hrvatskog maslinarstva i bolje valorizali potencijali koje su nam u nasljedstvo ostavili naši daleki preci. E, pa, kako bi rekao Goran Bare - vrijeme je da se krene!


Fotoprilog


Tagovi

Stara maslina Bar Ex albis Ulivis Ćazim Alković Dar princu Charlesu Dušan Raičević NYIOOC


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.