Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skupština KS
  • 01.11.2022. 10:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Sarajevo korak bliže novom zakonu o poticajima poljoprivredi

Skupština Kantona Sarajevo jučer je utvrdila Nacrt zakona o poticajima u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju

Foto: Ranka Vojnović (Ilustracija)
  • 134
  • 10
  • 0

Kanton Sarajevo dobit će novi zakon o novčanim poticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a kojeg resorno ministarstvo naziva inovativnim rješenjem u oblasti uvođenja ruralnog razvoja u zakonske propise, ali i dugoročne i održive podrške poljoprivrednoj proizvodnji.

Nacrt ovog zakona utvrđen je na jučerašnjoj sjednici Skupštine KS.

Razvoj poljoprivrede

Ministar privrede KS, Adnan Delić, naveo je kako ovom regulativom želi obezbijediti daljnji rast poljoprivredne proizvodnje i unaprjeđenje ukupnog položaja proizvođača i ruralnog razvoja. U svom obraćanju, istakao je kao nudi sveobuhvatna pravna rješenja koja tretiraju podršku s ciljem daljnjeg povećanja obima i prvog stepena prerade domaćih poljoprivrednih proizvoda na gazdinstvima, te:

"Podršku stabilnosti dohotka poljoprivrednih gazdinstva, obezbjeđenje sigurnosti i kontinuiteta novčanih poticaja poljoprivrednim proizvođačima, razvoj ruralnih područja, unaprjeđenje sistema upravljanja prirodnim resursima i zaštite životne sredine i niz drugih rješenja koja će doprinijeti daljnjem razvoju poljoprivredne proizvodnje na području našeg kantona", pojasnio je Delić.

Nove mjere

Kao nova mjera podrške koja bi trebala generirati nova zapošljavanja i veći interes mladih za bavljenje poljoprivredmom, Nacrtom je predložena podrška mladim poljoprivrednicima za preuzimanje gazdinstava što je u skladu sa praksama i trendovima zemalja EU, ali i novog strateškog pristupa razvoju poljoprivrede i ruralnog razvoja u Federaciji BiH.

Ministar je kazao i kako se kao nova mjera  iz grupe direktne podrške dohotku uvodi  i plaćanje proizvođačima za očuvanje biodiverziteta, okoliša i pejzaža, ali i da će Ministarstvo sve dobre prijedloge vezano za bilo koji od tretiranih segmenata u ovom zakonu sigurno uvažiti.

"Ovo je posebno važno u kontekstu novih globalnih tokova i sve izraženije potrebe proizvodnje hrane i postizanja obezbjeđenja nezavisnosti od uvoza. Živimo vrijeme stalnih nesigurnosti i promjena koje diktiraju svjetski trendovi i ne smijemo sebi dozvoliti da zavisimo od uvoza, pogotovo što imamo sve predispozicije da sami proizvodimo sve ono što trenutno uvozimo", naglasio je ministar.

U odnosu na prethodni Zakon o poticajima, novim rješenjem se nastoji uspostaviti dugoročna i održiva podrška što ujedno obezbjeđuje potrebne pretpostavke za sigurnije i dugoročnije poslovno planiranje poljoprivrednih proizvođača, ali i jačanje kvaliteta i obima domaće proizvodnje.


Tagovi

Zakon Poljoprivreda Poticaji Adnan Delić Domaća proizvodnja Sarajevo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.